Γνωμοδοτική του ΚΑΣ για την υπόθεση Κυθήρων

Γνωμοδοτική του ΚΑΣ για την υπόθεση Κυθήρων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη της τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας των αρχαίων που κατασχέθηκαν στη Μονή Οσίου Θεοδώρου στα Κύθηρα όρισε προχθές το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητώντας να παρουσιάσει τα πορίσματά της ώς τις 15 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Μια ημέρα δηλαδή πριν αρχίσει πάλι η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία εμπλέκεται ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων από τη Μονή, μαζί με τον Κύριλλο Σταυρόπουλο (πρώην ηγούμενος της Μονής Οσίου Θεοδώρου) και τον «λαϊκό», Κώστα Νόου.

Οπως είναι γνωστό, η δίκη που άρχισε στις 22 Νοεμβρίου είχε διακοπεί για να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα και να οριστεί από εκτιμητική επιτροπή (ορίζει το ΥΠΠΟ) η αξία των αρχαίων.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την επιτροπή αποτελούν ο Νικόλαος Γκιολές (καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας), ο αρχαιολόγος Αρης Τσαραβόπουλος και η Δέσποινα Τσουγκλίδου, ενώ γραμματέας ορίστηκε η M. Παπαδημητρίου.

Οπως υπογράμμισε η προϊσταμένη της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ελένη Τσοφοπούλου, τον περασμένο Απρίλιο έγινε αστυνομική έρευνα στο Μοναστήρι παρουσία ειρηνοδίκη, δύο αστυνομικών και μαρτύρων, όπου εντοπίστηκαν 21 αρχαιότητες.

Η δράση του Γιοσάκη φαίνεται πως ξεκίνησε το 1996, εποχή που αποκαλύφθηκε ότι από τα Κύθηρα είχαν κλαπεί σπάνιες αρχαιότητες. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε στο Μοναστήρι μια καταγραφή των αντικειμένων από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι εντόπισαν 12 αρχαία αντικείμενα, ενώ πολλά αρχιτεκτονικά μέλη ήταν διάσπαρτα στον περίβολο, τα οποία και ζητήθηκε να προστατευθούν στο κειμηλιοφυλάκιο.

Η επιτροπή που ορίστηκε από το ΚΑΣ πρέπει να φωτογραφήσει, να αξιολογήσει και να εκτιμήσει την αξία των αντικειμένων και να παραδώσει το πόρισμά της στο Τριμελές Κακουργοδικείο Πειραιά. Αν η αξία των αρχαίων ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται κακούργημα, διαφορετικά πλημμέλημα.

Υπόθεση Γκετί

Εν τω μεταξύ επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε στέλεχος του Μουσείου Γκετί. Πρόκειται για τον Michael Brand, ο οποίος, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, θα αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα από τον Ιανουάριο του 2006.

Βέβαια, μη φανταστεί κανείς ότι υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων που θεωρούνται προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται παράνομα στο μουσείο.

Στην επιστολή του, ο μελλοντικός διευθυντής του Γκετί υπόσχεται να συζητήσει το θέμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ΥΠΠΟ υπογραμμίζει πως «παρά το γεγονός ότι εκτιμά αυτή την κίνηση του μελλοντικού διευθυντή του Μουσείου θα συνεχίσει τη δρομολόγηση της υπόθεσης διά της δικαστικής οδού και θα την αναστείλει μόνον όταν το Γκετί αποφασίσει πράγματι να μας επιστρέψει τις αρχαιότητες που μας ανήκουν και που βρίσκονται εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή