Στον κόσμο του Ντα Βίντσι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στο εξωτερικό να εορτάζουν το έτος Μότσαρτ, αλλά εμείς μάλλον έχουμε συνδυάσει το 2006 με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν ήδη εγκαινιαστεί δύο εκθέσεις που μας εξοικειώνουν με την ιδιοφυή του σκέψη, ενώ στα μέσα Μαρτίου «ανοίγει» και μια τρίτη.

Η πρώτη έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα με τίτλο «Leonardo da Vinci, ο Εφευρέτης και Επιστήμονας» και διαρκεί μέχρι και τις 2 Απριλίου. H δεύτερη πραγματοποιείται στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού της Πειραιώς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο αφιέρωμα «Λεονάρντο, η Μεγαλοφυΐα» παρουσιάζεται η μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο με ρεπλίκες μηχανών σε πραγματικές διαστάσεις, κατασκευασμένες από τους κώδικες του καλλιτέχνη.

Τα μυστικά

Η «τριλογία» ολοκληρώνεται με την έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μυστικά της δημιουργίας του στην τέχνη και στην επιστήμη. Από το Μουσείο του Βίντσι στο Μέγαρο Μουσικής» που θα είναι επισκέψιμη από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Μαΐου. Τα εκθέματα προέρχονται από το μουσείο στο χωριό Βίντσι της Φλωρεντίας, τη γενέτειρα του καλλιτέχνη και περιλαμβάνουν αυθεντικούς χειρόγραφους κώδικες του τέλους του 15ου και των αρχών του 16ου αιώνα, χαρακτικά, πρωτότυπα σχέδια και πρότυπες κατασκευές εφευρέσεων.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Alessandro Vezzosi, από τους γνωστότερους και διαπρεπέστερους μελετητές του καλλιτέχνη, ενώ το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

Το σημαντικό στοιχείο της παρουσίασης στο Megaron Plus είναι ότι καταδεικνύει την πρωτοποριακή για την εποχή του ενασχόληση με τις επιστήμες. O Ντα Βίντσι γνώριζε πολύ καλά ανατομία, γεωμετρία, μαθηματικά, μηχανική, αρχιτεκτονική, αστρονομία, γεωλογία, οπτική, υδρολογία και γεωγραφία. Παράλληλα το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έγγραφα που «φωτίζουν» τη βιογραφία του και το προφίλ των μελών της οικογένειάς του, να μάθει περισσότερα για τις προφητικές του σκέψεις κ.λπ. Από τις τεχνολογικές του μελέτες, γίνεται επίσης εκτενής παρουσίαση των σχεδίων του για την κατασκευή γεφυρών, οχυρωματικών έργων, αυτοκινούμενων οχημάτων κ.ά.

Οσο για τη διάσημη κινηματογραφική μεταφορά του «Κωδικού Ντα Βίντσι» πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Μάιο που θα βγει στις αίθουσες….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή