Ο Γ. Μπαμπινιώτης στο ΕΙΠ – παρελθόν ο Στ. Ξαρχάκος

Ο Γ. Μπαμπινιώτης στο ΕΙΠ – παρελθόν ο Στ. Ξαρχάκος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανύπαρκτη θητεία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού τελείωσε αργά την Πέμπτη το βράδυ. Ο γνωστός συνθέτης υπέβαλε στον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη την παραίτησή του. Νέος πρόεδρος του ΕΙΠ ορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης. Ο Σταύρος Ξαρχάκος υπέβαλε στον υπουργό Πολιτισμού την παραίτησή του, για «να διευκολύνει τις πρωτοβουλίες για τη νέα πορεία του ΕΙΠ», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Βεβαίως, είναι γνωστό, στη διάρκεια της «θητείας» του, η μόνη φορά που εμφανίστηκε στον χώρο του ΕΙΠ ήταν πριν από ένα χρόνο: στις 24 Μαρτίου του 2005. Τότε είχε υποβάλει υπόμνημα στο ΥΠΠΟ ζητώντας ισχυρή οικονομική ενίσχυση και να παραχωρηθούν στο ΕΙΠ όσες δράσεις του υπουργείου είναι συναφείς με το αντικείμενό του. Από τότε σιγή· και από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΕΙΠ υπολειτουργεί. Τα μόνα παραρτήματα που στοιχειωδώς επιβιώνουν είναι της Οδησσού, του Βερολίνου και της Αλεξάνδρειας. Το παράρτημα της Ν. Υόρκης σε λίγο κλείνει και τυπικά τον κύκλο του.

Η «Κ» επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος δήλωσε: «Εκανα μια συζήτηση με τον υπουργό, ο οποίος μου πρότεινε ν’ αναλάβω. Πρέπει να σας πω ότι ανήκα στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και είχαμε εκλεγεί τότε από τη γενική συνέλευση. Το ΕΙΠ, λοιπόν, το ξέρω από τη γένεσή του. Δεν θέλω να κρίνω την πορεία του, αλλά, για διαφόρους λόγους, δεν έχει την παρουσία που είχε στο ξεκίνημά του. Επομένως μία νόμιμη φιλοδοξία είναι να ξαναποκτήσει το ΕΙΠ την παρουσία που ανήκει σ’ έναν τέτοιο πολιτιστικό φορέα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και γνωρίζοντας και πώς λειτουργούν αντίστοιχοι φορείς άλλων χωρών, επιθυμώ να υπάρξει προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα, από τη γλώσσα και την τέχνη σε όλες της τις μορφές, μέχρι την επιστήμη. Νομίζω πως ό,τι αναλαμβάνω το φέρνω σε πέρας με κάποια επιτυχία. Θα ‘θελα να έχω κάποιο αποτέλεσμα και σ’ αυτόν τον χώρο. Εχω πάθος γι’ αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αρκετά», είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης, που ήδη έχει ζητήσει από τον υπουργό Πολιτισμού να έχει γνώμη για τους συνεργάτες οι οποίοι θα τον πλαισιώσουν.

Τον ερχόμενο Μάιο γίνονται πρυτανικές εκλογές και τυπικά τα καθήκοντα του Γ. Μπαμπινιώτη ως πρύτανη τελειώνουν τον Αύγουστο. «Δεν θα δεχόμουν διαφορετικά», λέει στην «Κ».

Πολλή δουλειά έχει μπροστά του ο Γ. Μπαμπινιώτης: η βασικότερη είναι να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τον ρόλο του ΕΙΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή