Θρίαμβος Ζαν Λουί Τρεντινιάν

Θρίαμβος Ζαν Λουί Τρεντινιάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Ενθουσίασε τους Πατρινούς ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, που τον αποθέωσαν μετά το τέλος του ερωτικού θεατρικού μονολόγου «Ποιήματα στη Λου», βασισμένου στο έργο του Γκιγιόμ Απολινέρ. Επί περίπου πέντε λεπτά, οι 900 θεατές που είχαν κατακλύσει το νέο κλειστό θέατρο χειροκροτούσαν τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό.

Το ποιητικό ταξίδι τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν συνόδευαν οι σολίστες Ντανιέλ Μιλ (ακορντεόν) και Γκρεγκουάρ Κορνουλίκ (βιολοντσέλο), που επίσης καταχειροκροτήθηκαν.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο νέο κλειστό θέατρο «Εργοστάσιο Τέχνης» και χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες του πρώτου τετραμήνου του 2006, που η Πάτρα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Σπουδαίος καλλιτέχνης»

Την παράσταση παρακολούθησε και ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, μαζί με δέκα υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Βουλγαράκης μετά το τέλος της παράστασης τόνισε ότι η Πάτρα έζησε μοναδικές στιγμές. Και συνέχισε: «Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, που εμφανίστηκε μπροστά σε ένα σπουδαίο και δύσκολο κοινό». Οσον αφορά την πορεία της Πολιτιστικής, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την πραγματοποίηση της συνόδου των υπουργών Πολιτισμού στην Πάτρα όσο και από τα έργα που γίνονται, με πιο πρόσφατο αυτό του κλειστού θεάτρου.

Στο μεταξύ, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν απόλαυσε την παραμονή του στην Πάτρα. Φρόντισε να γευματίσει σε παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης, να δοκιμάσει τα αχαϊκά κρασιά, όντας ο ίδιος αμπελουργός, και να απολαύσει το τοπίο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρίου.

Μόνο θέατρο

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την παράσταση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει κινηματογράφο, αφού πλέον κάνει μόνο θέατρο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, συζητά ρόλο στον οποίο θα ενσαρκώνει τον Μιτεράν. Μιλώντας για τον εαυτό του σημείωσε: «Τον καιρό που έκανα κινηματογράφο είχα πάθος με το σινεμά. Οπως είχα πάθος και με τις κούρσες αυτοκινήτων, όπως είχα πάθος και για κάποια γυναίκα. Αυτά τα πάθη σήμερα έχουν τελειώσει για μένα. Αφήνεσαι να ανακαλύψεις νέα πάθη και θέλεις να τα ακολουθήσεις σε νέα πράγματα».

Μεγάλη ανταπόκριση

Μπορεί, λοιπόν, η έναρξη του θεσμού «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006» να σημαδεύτηκε από την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Θάνου Μικρούτσικου και το κλίμα σκανδαλολογίας, όμως η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο. Σημαντικό μέρος των Πατρινών υποδέχτηκαν και υποδέχονται με ζέση πολλές από τις εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, την έκθεση «Ντα Βίντσι» την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 75.000, ενώ η μεγάλη έκπληξη ήταν η έκθεση του Βασίλη Κοσμόπουλου, «Ο Λαβύρινθος με τις εικόνες», που αν και δεν προβλήθηκε κέρδισε τους Πατρινούς. Την επισκέφθηκαν περίπου 20.000 άτομα. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος είχαν δοθεί δύο παρατάσεις στη λειτουργία της, ενώ θα παρέμενε και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοικτή, αν δεν υπήρχαν συμβατικές υποχρεώσεις με το αρχειακό υλικό και το κτίριο του Αρσακείου, όπου φιλοξενούνταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή