«Αντίο» στον Κλείτο Κύρου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε. Η τέφρα του ποιητή Κλείτου Κύρου διασκορπίστηκε στις πλαγιές του Ολύμπου, σε μια σεμνή και λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. «Κάποτε θα ξανάρθω/με μακριά μαλλιά/ μουσκεμένα απ’ την οργή της θάλασσας/ Με φωνή βροντερή/ που θα πάλλει στο διάστημα/ για να κατοικήσω και πάλι σ’ αυτή τη γη/ αλλά όχι σαν ποιητής…» ακούστηκε η φωνή του ποιητή να απαγγέλλει το ποίημά του «Το κίνητρο» στη σύντομη μεταθανάτια αποχαιρετιστήρια τελετή του. Ο Κλείτος Κύρου έφυγε από τη ζωή το πρωί της 10ης Απριλίου σε ηλικία 85 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία όπου αποτεφρώθηκε -όπως ο ίδιος είχε ζητήσει- και χθες η σύζυγός του Φιλιώ, τα παιδιά του, δεκάδες φίλοι και ομότεχνοί του από τη Θεσσαλονίκη ανηφόρισαν στον Ολυμπο. Στη θέση Πριόνια σκόρπισαν την τέφρα του με τη φωνή του ποιητή να «πάλλει στο διάστημα» υπό τους ήχους Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Ξεχωριστή διαδρομή, διακριτική αλλά διακριτή, είχε πάντα ο Κλείτος Κύρου, στην ποιητική του πορεία και στα 85 χρόνια της ζωής του. Ακολούθησε με συνέπεια τους δρόμους που χάραξε και τους υπερασπίστηκε. Με την ίδια συνέπεια μας αποχαιρέτισε, μένοντας για πάντα στο εμβληματικό βουνό της Βόρειας Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή