Κηδεύτηκε χθες ο αρχιτέκτων Ηλίας Σκρουμπέλος

Κηδεύτηκε χθες ο αρχιτέκτων Ηλίας Σκρουμπέλος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 85 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτων Ηλίας Σκρουμπέλος, από τους σημαντικούς εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς του μοντερνισμού. Ο Ηλίας Σκρουμπέλος, ο οποίος κηδεύθηκε χθες, υπήρξε ένας αρχιτέκτων με μεγάλη παραγωγή ποιοτικού έργου τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια αρχιτεκτονική. Από τα πιο σημαντικά έργα του, ήταν -σε συνεργασία με τον επίσης φωτισμένο αρχιτέκτονα Γιάννη Λιάπη- ο σταθμός του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (1962 – 69), από τα πιο προβεβλημένα έργα του ελληνικού μοντερνισμού. Ηταν επίσης μέλος της ομάδας αρχιτεκτόνων, μαζί με τον Εμμανουήλ Βουρέκα, που μελέτησαν το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αλλα αξιόλογα έργα του Ηλία Σκρουμπέλου περιλαμβάνουν τα κτίρια που σχεδίασε για την Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης (1953 – 58, μαζί με τους Πάτροκλο Καραντινό και Γιάννη Λιάπη), τη Σχολή Φυσικής και Μαθηματικών στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών (1969 – 76), το Μνημείο στα Καλάβρυτα, σε συνεργασία με τους Γιάννη Λιάπη, Χρήστο Ιακωβίδη και τη γλύπτρια Αννα Βαφιά, καθώς και η γνωστή πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Κωνσταντίνου απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο (1970 – 73).

Ο Ηλίας Σκρουμπέλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1921 και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1945. Την περίοδο 1956 – 1963 συνεργάστηκε με τον Γιάννη Λιάπη σε σειρά έργων. Μελέτες του διακρίθηκαν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή