Το «1984» εξαιρετικά επίκαιρο

Το «1984» εξαιρετικά επίκαιρο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ακόμα ελευθερία έκφρασης στη χώρα μου. Τα κακά νέα είναι ότι αν δεν την ασκεί κανείς ατονεί, όπως οι μύες». Είναι ένα μικρό απόσπασμα από τη χειμαρρώδη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι ο Αμερικανός ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή για να παρουσιάσει, από χθες μέχρι τις 6 Μαΐου, το έργο του Τζορτζ Οργουελ «1984». Είναι η πρώτη από τις παραστάσεις που φιλοξενούνται στο θέατρο «Ιλίσια – Ντενίση», με γενικό τίτλο «Θέατρο πέρα από τα όρια». Διοργανωτής τους, η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας».

Επιβλητικός, πανύψηλος, αλλά προσηνής και φανερά χαρούμενος από τη μεγάλη παρουσία Ελλήνων δημοσιογράφων και με το πακέτο τα τσιγάρα στο χέρι, ο Τιμ Ρόμπινς ξεκίνησε τη συνέντευξη παρουσιάζοντας έναν χαιρετισμό – «πιστοποιητικό φιλίας»- από τον δήμαρχο του Λος Αντζελες στον δήμαρχο της Αθήνας. «Το έργο του Οργουελ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το έγραψε ως προειδοποίηση για κάθε αυθαίρετη διακυβέρνηση και τα λόγια του για τους σκοπούς του πολέμου είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Πρόκειται για μέσον διαρκούς τρομοκράτησης για ό,τι διαφορετικό υπάρχει και εκφράζεται στην κοινωνία».

Στο «1984», ο Τιμ Ρόμπινς είδε όλους τους παραλληλισμούς με τη χώρα του: τη χρήση της γλώσσας από τους κατέχοντες την εξουσία. «Στη χώρα μου το υπουργείο Αμυνας θα έπρεπε να ονομάζεται υπουργείο Πολέμου». Ο Οργουελ κάνει λόγο για διαρκή επιτήρηση και παρακολούθηση, κάτι που επαληθεύεται και στις ΗΠΑ. «Κάτι που είχα ξεχάσει», λέει ο Τιμ Ρόμπινς, «είναι ότι ο κύριος πρωταγωνιστής του βιβλίου έχει συλληφθεί και βασανιστεί, ενώ δεν έχει διαπράξει παρά εγκλήματα σκέψης. Απλώς αντιτίθεται σε όσα συμβαίνουν. Αυτό γίνεται και στη χώρα μου· απολύτως αθώοι άνθρωποι συλλαμβάνονται, προσάγονται σε δίκη με την υποψία του ενδεχόμενου εγκλήματος που ίσως σκέφτηκαν να διαπράξουν». Οσους αντιδρούν και εκφράζουν διαφορετική άποψη τους βαφτίζουν «τρελούς, προδότες, θιασώτες του Σαντάμ».

Αποδεκτός από το 32%

Από τα βασικότερα προβλήματα στη χώρα του είναι η σωστή πληροφόρηση. «Ο Μπους, σύμφωνα με ειδήσεις που δειλά δειλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποδεκτός μόνο από το 32% του κόσμου. Ουσιαστικά τους πούλησαν ένα πολύ κακό προϊόν που έχει πει χιλιάδες ψέματα, έχει κάνει εγκλήματα και παραπτώματα και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς. Με την πολιτική του έχει προσηλυτίσει στις τάξεις της Αλ Κάιντα δεκάδες φανατικούς μαχητές». Παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Μπους. «Ομως για την υγεία της δημοκρατίας πρέπει να αναγνωριστούν κάποιοι ένοχοι και υπεύθυνοι. Υπάρχει ανάγκη να προταθεί ένα νέο μέλλον, νέες ιδέες, νέοι πολιτικοί που δεν θα είναι υποταγμένοι στα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών. Πιστεύω στα ανώτερα ιδανικά στα οποία στηρίζεται η χώρα μου. Αγαπώ τη χώρα μου και γι’ αυτό λέω αυτά που λέω. Ομως για να επέλθει μια πραγματική αλλαγή πρέπει να πούμε τα ονόματα των υπευθύνων και να τους επιρριφθούν νομικές ευθύνες».

Μέχρι και δήλωση για το 4ο Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην Αθήνα έκανε ο Τιμ Ρόμπινς. Χαιρέτισε την τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση του 2003 και επισήμανε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι οι τρόποι για να επικοινωνούν οι άνθρωποι, να μοιράζονται ιδέες, ελπίδες και όνειρα ώστε να «ανατρέψουμε ό,τι μας επιβάλλεται». Οσο για την τέχνη, είναι αυτή που δίνει τη χαρά, την αγάπη και την πίστη για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μετάσχουν σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία».

Ο Τιμ Ρόμπινς ελπίζει και προσεύχεται ότι δεν θα διαπράξουν και στο Ιράν αυτό το τεράστιο λάθος. Και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είπε: «Οποιαδήποτε κυβέρνηση ή καθεστώς καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συλλαμβάνει καλλιτέχνες και απειλεί τη διαφορετική σκέψη για μένα δεν έχει καμία διαφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή