Η Μπερλινάλε σε τρεις αθηναϊκές αίθουσες

Η Μπερλινάλε σε τρεις αθηναϊκές αίθουσες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δειλό ξεκίνημα του 2005 έχει ευτυχώς δυναμική συνέχεια. H περυσινή απόπειρα να πάρει η Αθήνα μία μικρή γεύση από ένα μεγάλο φεστιβάλ (του Βερολίνου) φαίνεται πως εξελίσσεται σ’ έναν ακόμα κινηματογραφικό θεσμό.

Περισσότερο λοιπόν από ευπρόσδεκτη η πρωτοβουλία της Cultural Action (συνεργασία με τη Cinemad) να παρουσιάσει τις καλύτερες στιγμές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μία σαφώς πιο διευρυμένη εκδοχή. Αυτήν τη φορά έρχονται σε τρεις αθηναϊκές αίθουσες (στο «Ιντεάλ» της Πανεπιστημίου, στο «Αστρον» της Κηφισίας και στον «Μικρόκοσμο» της Συγγρού) 50 ταινίες που προέρχονται αυτήν τη φορά από όλα τα τμήματα της «Μπερλινάλε»: το διαγωνιστικό, το Πανόραμα, το Φόρουμ, το σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο, το τμήμα με τις παιδικές ταινίες και τα Teddy Awards (φιλμ με γκέι και λεσβιακό προσανατολισμό). Παράλληλα, παρουσιάζεται και η φετινή ρετροσπεκτίβα του φεστιβάλ, αφιερωμένη στις σταρ της δεκαετίας του ’50: μια επιλογή ασπρόμαυρων ταινιών, με τις μεγαλύτερες ντίβες της συγκεκριμένης περιόδου (Σοφία Λόρεν, Οντρεϊ Χέπμπορν, Μελίνα Μερκούρη κ.λπ.) σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. H αρχή γίνεται απόψε στις 8.15 στο «Ιντεάλ» με την προβολή της νέας ταινίας του Ρόμπερτ Αλτμαν «A Prairie Home Companion».

«Το Φεστιβάλ του Βερολίνου είναι μία κινηματογραφική συνάντηση που φέρει τη σφραγίδα της ποικιλίας και της διαφορετικότητας, επομένως θέλαμε στη δεύτερή μας παρουσία στην Αθήνα να ταξιδέψουμε με όλα μας τα κομμάτια», σημείωσε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του τμήματος Panorama της Μπερλινάλε, Wieland Speck. Διαφωτιστικός υπήρξε στην παρέμβασή του και ο διευθυντής του τμήματος για τον σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο Alfred Holighaus, ο οποίος αφού μας πληροφόρησε ότι η συγκεκριμένη ενότητα συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια ζωής μίλησε για την «ενέργεια με την οποία τροφοδοτείται το γερμανικό σινεμά από τους νέους ανερχόμενους Γερμανούς σκηνοθέτες».

Δημιουργοί σαν τον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί και τον Ταϋλανδό Πεν Εκ Ραταναρουάνγκ διασταυρώνονται στις επιλογές του διαγωνιστικού τμήματος με εννιά ταινίες εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από το φεστιβάλ του 2005 (ανάμεσα τους και η περυσινή θριαμβεύτρια «U – Carmen, E – Khayelitsha» του Νοτιοαφρικανού Μαρκ Ντόνφορντ Μεϊ). Στο «Πανόραμα» συχνά παρακολουθεί κανείς μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις ολόκληρου του φεστιβάλ. Στην Αθήνα θα δούμε συνολικά δέκα ταινίες. Εδώ συνυπάρχουν μερικά πολλά υποσχόμενα ντοκιμαντέρ, όπως η ταινία που γύρισε ο Λιαν Λούνσον με αφορμή μια συναυλία αφιερωμένη στον Λέοναρντ Κοέν ή το «Octopus Alarm» της Ελιζάμπεθ Σάρανγκ με θέμα τη συγκλονιστική ιστορία ενός ερμαφρόδιτου παιδιού που μεγαλώνει στην Αυστρία. Εναλλακτικό προφίλ διατηρεί το «φόρουμ» με ταινίες και ντοκιμαντέρ και μικρού προϋπολογισμού από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους και μία ελληνική ταινία, η «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου. Στο τμήμα με τις ταινίες για παιδιά και εφήβους συμπεριλαμβάνεται και η νικήτρια του φετινού βραβείου Teddy. Είναι προφανές πως η αθηναϊκή παρουσίαση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, στην τελετή λήξης θα απονεμηθεί Βραβείο Κοινού σύμφωνα με τις προτιμήσεις των θεατών.

Ερχεται ο Παναχί

Με την ευκαιρία του «Berlinale in Athens» έρχεται στην Αθήνα ο Τζαφάρ Παναχί, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του δυναμικού ιρανικού κινηματογράφου. Θα παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας του την Κυριακή 7 Μαϊου στο «Αστρον» στις 9.30 το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή