Παλαιά και σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία

Παλαιά και σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα θέλατε να ακούσετε ζωντανά έργα του Γιάννη Χρήστου και του Σόλωνα Μιχαηλίδη; Να ταξιδέψετε στον κόσμο των Επτανήσιων συνθετών όπου ανήκουν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μάντζαρος και ο Ναπολέων Λαμπελέτ; Να γνωρίσετε τα έργα και τις ερμηνείες νέων ταλαντούχων δημιουργών όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Σάββας Σάββας και ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης; Εξι ελληνικές ορχήστρες και επίλεκτοι σολίστ ενώνουν τις δυνάμεις τους στις εφετινές «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές». Τον κύκλο εκδηλώσεων, ένα πανόραμα παλαιάς και σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, από αύριο μέχρι και τις 13 του μήνα. Παράλληλα, με τις συναυλίες διοργανώνεται ένα ενδιαφέρον μουσικολογικό συνέδριο με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές («Οψεις της ελληνικότητας στη μουσική») από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής (5-7/5).

«H περσινή εμπειρία των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» με οδήγησε στη σκέψη μιας διαφορετικής πορείας. Πέρυσι εξετάσαμε το ελληνικό μουσικό φαινόμενο σε βάθος χρόνου. Εφέτος σε μια γεωγραφική διεύρυνση σκεφτήκαμε να τιμήσουμε τον απόδημο ελληνισμό που καλό είναι να τον θυμόμαστε όχι μόνο σε πολιτικές συγκυρίες. Ετσι αυτή τη χρονιά θα γνωρίσουμε μεταξύ άλλων συνθέτες όπως ο Βασίλης Καλαφάτης, ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, ο Γιώργος Τσοντάκης, ο Χρήστος Χατζής και η Σοφία Σέργη», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Βύρων Φιδετζής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Στις έξι συναυλίες που θα δοθούν συνολικά στο πλαίσιο των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (5 και 13/5), η Ορχήστρα των Χρωμάτων (6/5), η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (8/5), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της EPT (10/5) και η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου (12/5). Επίσης, το «Τρίο Αθηνών» με μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου (7/5), ενώ ένα ειδικό ρεσιτάλ με έργα Επτανήσιων συνθετών όπου συμμετέχει η υψίφωνος Μάρθα Αράπη και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα δοθεί στις 9/5.

«Οι περσινές Γιορτές μας έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολλές και ενδιαφέρουσες εκτελέσεις. Να πάρουμε μια γεύση από ένα ολόκληρο κόσμο για τον οποίο δυστυχώς ξέρουμε λίγα. Εφέτος θα ακούσουμε πολλά και διαφορετικά έργα το ένα δίπλα στο άλλο», επισήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Τσούχλος υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής.

Την πρώτη μέρα των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» (5/5) θα ακούσουμε: τους «Χορούς της Γης» του Χρήστου Χατζή, το «Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα» του Φίλιππου Τσαλαχούρη και τις «Ενδοσκοπήσεις» του Ντίνου Κωνσταντινίδη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (6, 7/5) τη «Μακεδονική Ραψωδία» του Χρήστου Δέλλα, τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, τον «Κρητικό» του Χάρη Ξανθουδάκη, το «Ντιβερτιμέντο» του Αλκη Μπαλτά κ.ά. H ερχόμενη εβδομάδα (8-13/5) θα κυλήσει με τις «Περιγραφές» του Κώστα Νικήτα, το έργο «H κυρία με τη στρυχνίνη» του Γιάννη Χρήστου, τη βραδιά με έργα Επτανήσιων συνθετών, τη σκηνική καντάτα του Γιώργου Κουρουπού «Μονόγραμμα» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη κ.ά. Το φινάλε (13/5) ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνία αρ. 2 «Των ανίδεων και των καλών ανθρώπων» του Μανώλη Καλομοίρη.

Η είσοδος στις συναυλίες θα είναι δωρεάν για φοιτητές και νέους έως 18 ετών καθώς και για τους σπουδαστές ωδείων, ενώ η είσοδος για το συνέδριο θα είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή