Τη «Γιορτή του αιώνα» τιμούν Εντ. Μορέν – Κλοντ Λελούς

Τη «Γιορτή του αιώνα» τιμούν Εντ. Μορέν – Κλοντ Λελούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο προσωπικότητες της Γαλλίας, ο φιλόσοφος Εντγκαρ Μορέν και ο σκηνοθέτης Κλοντ Λελούς τιμούν τα 100 χρόνια του Γαλλικού Ινστιτούτου (Λυσέ) στην κοινωνική, πνευματική και εκπαιδευτική ζωή της Θεσσαλονίκης. Στο εορταστικό δεκαήμερο (25 Μαΐου – 4 Ιουνίου) της «Γιορτής του αιώνα» ο κορυφαίος φιλόσοφος, που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ένα φιλανθρωπικό δείπνο Γκαλά με οικοδεσπότες τον πρέσβη της Γαλλίας Μπρούνο Ντιλέι και τον πρόεδρο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής Ζαν Πιερ Μπελ. Παράλληλα, ο γνωστός σκηνοθέτης, που με τις ταινίες του «Ενας άνδρας και μια γυναίκα», «Η περιπέτεια είναι περιπέτεια», έχει γράψει ιστορία στην έβδομη τέχνη, θα συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο ενός τριήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος στο έργο του (27, 28 & 29 Μαΐου).

Περισσότερη γεύση από Γαλλία θα πάρουν οι Θεσσαλονικείς στο επετειακό δεκαήμερο με ποικίλες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, αθλητικού ακόμη και γαστρονομικού χαρακτήρα που θα διοργανωθούν στην πόλη. Μεταξύ αυτών: έκθεση 92 έργων Ελλήνων ζωγράφων που μετεκπαιδεύτηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού από τη συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο ΜΜΣΤ. Διήμερο βωβού κινηματογράφου με τη συνοδεία στο πιάνο του Ρομπέρτο Τρικάρντι. Εκθεση κόμικς νέων ταλέντων από την Ελλάδα και τη Γαλλία του Φεστιβάλ Angouleme. Εκθεση των αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Saint-Etienne /Θεσσαλονίκη με τίτλο «Μετ’ επιστροφής». Συναυλίες, και ακόμα, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις («κούρσα γκαρσονιών» στην παραλία, επίδειξη τραμπολίνο, εναέριο μπαλέτο).

Φωτογραφία

Την ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου ξεδιπλώνει η έκθεση φωτογραφίας «Salonique! Ca va? – Ενας αιώνας, ένα σχολείο, μια αποστολή. Φωτογραφικές διαδρομές 1906-2006», που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας (επιμέλεια Αγγ. Γραμματικοπούλου – Β. Ιωακειμίδη). Ιστορικές φωτογραφίες, έγγραφα, αναμνηστικά, κινηματογραφικό υλικό δείχνουν την εξέλιξη του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού θεσμού, ενώ δύο σύγχρονοι φωτογράφοι, η Caty Cunliffe και η Λία Ναλμπαντίδου, δίνουν το στίγμα του παρόντος και του μέλλοντος.

Τον πολιτιστικό χαρακτήρα του Λυσέ στη Θεσσαλονίκη, όπως έδειξε η έρευνα του Δημήτρη Κοσμίδη, είχε εγκαινιάσει επίσημα με την παρουσία του ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκωλ, στις ταραγμένες ημέρες του Μάη του ’63, πριν από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, έδωσε αίγλη στο Ινστιτούτο και γύρισε τη σελίδα στο μέχρι τότε λύκειο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής – το πρώτο που λειτουργούσε από το 1906. Η διπλή του αποστολή, εκπαιδευτική και πολιτιστική, είχε ξεκινήσει αμυδρά το 1947, όταν το ίδρυμα επαναλειτούργησε μετά έξι χρόνια διακοπής λόγω της γερμανικής Κατοχής. Το παλιό κτίριο κάηκε από πυρκαγιά το 1968 οπότε πήρε τη μοντέρνα σημερινή κυκλική μορφή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή