Ευρήματα… στο Λονδίνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαία αντικείμενα, τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από λαθρανασκαφές που έγιναν στη χώρα μας, εντόπισε στο Λονδίνο το κλιμάκιο των αξιωματικών του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας που είχε μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα, διερευνώντας μια από τις πολλές, όπως αποδεικνύεται, πτυχές της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που ερευνάται με επίκεντρο τον αρχαιολογικό θησαυρό που κατασχέθηκε στη Σχοινούσα.

Διαδικασίες δέσμευσης

Τα αντικείμενα εντοπίσθηκαν έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και σε συνεργασία με τις βρετανικές αρχές σε κατάστημα αρχαιοπώλη. Κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δέσμευσή τους, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα πωληθούν. Τώρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, στο Λονδίνο πρόκειται να μεταβεί κλιμάκιο αρχαιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα αντικείμενα και θα πιστοποιήσουν εάν η εκτίμηση των διωκτικών αρχών είναι σωστή και όντως προέρχονται από τη χώρα μας. Μετά την πιστοποίηση ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας διεκδίκησής τους, προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα μας.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας είχαν στο Λονδίνο σειρά επαφών με εκπροσώπους των βρετανικών διωκτικών αρχών, με αρχαιοπώλες, στελέχη οίκων δημοπρασιών και ιδιώτες, προκειμένου να σχηματίσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία για την υπόθεση που διερευνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως προέκυψαν νέα στοιχεία, τόσο σημαντικά μάλιστα, που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ίσως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή των αποκαλύψεων και να θεωρούν ότι η υπόθεση θα αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική και σύνθετη, γεγονός που δεν αποκλείεται να φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Ενδεικτικό του ειδικού βάρους που φέρεται να έχει η υπόθεση είναι το γεγονός ότι για τις νέες εξελίξεις, μετά τη συγκομιδή στοιχείων στο Λονδίνο, ενημερώθηκε σε ειδική σύσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.

Συνεργασία με Ιταλία

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές, τόσο από πλευράς αστυνομίας όσο και από πλευράς εισαγγελίας, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τις αντίστοιχες ιταλικές, που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, καθώς εκκρεμεί δικαστική δίωξη στην Ιταλία εναντίον της πρώην εφόρου του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, για εμπλοκή σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Μάλιστα, από ιταλικής πλευράς, ζητήθηκε λεπτομερής ενημέρωση για τις δύο έρευνες που έγιναν στο σπίτι της Τρου στην Πάρο και για τα αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκεί. Παράλληλα, οι Ιταλοί ζήτησαν να ενημερωθούν και για τη δικογραφία που συντάχθηκε για την υπόθεση Τρου, η οποία έχει ήδη διαβιβασθεί από την αστυνομία στον εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή