Νέοι Ελληνες χορογράφοι αποκαλύπτονται

Νέοι Ελληνες χορογράφοι αποκαλύπτονται

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαθηματικά και ο έρωτας, το άγχος του χρόνου και οι φοβίες, ο Λόρκα και ο Μότσαρτ, η σοφία του πολιτισμού των ιθαγενών Ντακότα και οι επιπτώσεις του τσουνάμι…Αυτά και άλλα πολλά εμπνέουν τους σύγχρονους Ελληνες Χορογράφους, οι οποίοι ενάντια σε κάθε εμπόδιο καταθέτουν δυναμικά την παρουσία τους για μια ακόμη φορά. Αφορμή το Φεστιβάλ Χορού που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Γάλλια. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Ιουνίου Ογδόντα έξι χορογράφοι, εκατόν επτά βραδιές χορού σε πέντε θέατρα της Αθήνας: τις «Ροές», το «Χυτήριο», το «Αργώ», το «Μέλι» και το «Εμπρός». Ενδιαφέρουσες στιγμές και συγχρόνως εκπλήξεις του φετινού 5ου Φεστιβάλ Χορού είναι οι συνεργασίες μεταξύ των ομάδων («Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη και «Ελδωρ» της Λίλας Ζαφειροπούλου, «Μύια» και «Χορευτές του Βορρά»), η εμφάνιση της ομάδας «Kinesis» του Παρασκευά Τερεζάκη από το Βανκούβερ ως προσκεκλημένη του χοροθεάτρου «Ηρος Αγγελος», οι παραστάσεις της ομάδας «Αγγελόσκονη» με τη συμμετοχή ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι «Ανεξάρτητες Παρουσίες» βραδιές νέων χορογράφων που μπορεί να μην έχουν καν ομάδα στους οποίους όμως δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κ.ά. Ποιοι είναι οι νέοι Ελληνες χορογράφοι; Πώς λέγονται; Ποιες είναι οι ομάδες τους; Γνωρίζετε την Κατερίνα Ανδριοπούλου, την Αρτέμιδα Ιγνατίου, τη Σίλβια Μάκι, την Κατερίνα Παπαγεωργίου, την Ιωάννα Πορτόλου, την Τέτη Νικολοπούλου, την Σοφία Καραγιάννη, την Χριστίνα Μπέσκου, την Ιωάννα Πάραλη, την Αλεξάνδρα Μαγιολέτι; Την ομάδα «Νταλίκα», τη «Ζήτα», τη «Λυδία Λήθος», τη «Δρώσα Μάζα», το «Συνεργείο Τεχνών», το «Salto Futuro»; Ευκαιρία να τις γνωρίσετε από σήμερα κιόλας. Εμείς σας συστήνουμε μερικές από τις ομάδες που ανακοίνωσαν εγκαίρως το πρόγραμμα των παραστάσεών τους και πιστεύουμε ότι θα ξεχωρίσουν. Εσείς από την πλευρά σας δεν έχετε παρά να τις σημειώσετε στην ατζέντα σας…

Λόρκα και Μότσαρτ. Την πρώτη παράσταση του 5ου Φεστιβάλ Χορού, εάν και ολοκληρώθηκε η παρουσίασή της, δεν θα μπορούσαμε να την παραλείψουμε. Πρόκειται για το ιστορικό «Αέναον Χοροθέατρο» του Ντανιέλ Λομέλ, το οποίο είκοσι πέντε χρόνια από την ίδρυσή του (το 1980 στη Θεσσαλονίκη, όπου ενσωματώθηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) συνεχίζει δυναμικά τη δράση του. Στο θέατρο «Μέλι» (4-8/5) παρουσίασε μια σειρά παραστάσεων αφιερωμένες στα εβδομήντα χρόνια του Λόρκα και στα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ με τα έργα «Divertimento» και «Οικία Αlba».

Ηχοι της φύσης. Ενδιαφέρουσα η συνεργασία μεταξύ του Χάρη Μανταφούνη και της πρώην μαθήτριας και χορεύτριάς του, νυν χορογράφου και καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας «Ελδωρ», Λίλας Ζαφειροπούλου. «Ματωμένος Γάμος» στο πρώτο μέρος σε χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη στην οποία συμμετέχει η ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη. Στο δεύτερο μέρος, η «Folia» της Λίλας Ζαφειροπούλου, μια παράσταση εμπνευσμένη από ιδιότητες των δέντρων που υπάρχουν στην κελτική μυθολογία. Ολη τη χορογραφία διατρέχει σαν ραχοκοκκαλιά ανάμεσα σε ήχους της φύσης, μουσική των Bach, Corelli, Biber, Marais, Ligeti, ζωντανά εκτελεσμένη από το σύνολο παλιάς μουσικής «Ex Silentio». Θέατρο «Μέλι» (12, 15, 16, 17, 18, 19/5).

O άνθρωπος και το περιβάλλον. «Ενας φόρος τιμής στη γη και στους ανθρώπους που δεν θεωρούνται πλέον αγνοούμενοι», είναι το έργο «Missing People» που παρουσιάζει η ομάδα «Landscape» της Ιωάννας Πάραλη. «Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό και το φαινόμενο tsunami που ακολούθησε, η ομάδα βασίζοντας τη θεματολογία της πάντα στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αποφάσισε να αγγίξει ένα θέμα που συγκλόνισε όλη την υφήλιο», αναφέρει η Ιωάννα Πάραλη, η οποία υπογράφει τη χορογραφία. Θέατρο «Χυτήριο» (16, 17, 18, 19/5). H παράσταση θα ταξιδέψει στη Λεμεσό της Κύπρου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (14/5) και στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή της στο «1st Balkan Performing Arts Market», στις 2 Ιουνίου.

«Solitaire». Ενα μοναχικό επιτραπέζιο παιχνίδι μετατρέπεται σε ομαδική εξόρμηση και εξερεύνηση της ανθρώπινης επαφής. Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού «griffon», μετά το επιτυχημένο τρίο «Fractal» που παρουσιάστηκε στη 2η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής (Φεβρουάριος 2006) και στην 3η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού (Σκόπια, 2005), καθώς και το δυναμικό «Action xt», το οποίο μετά το 4ο Φεστιβάλ Χορού το 2005 παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ «Leap» στο Λίβερπουλ και στο «Mad Festival» στην Αθήνα. Θέατρο «Εμπρός» (6-9/6).

Οι εκκρεμότητες. Μια νέα σχετικά ομάδα είναι η «Ζήτα» της Ιριδος Καραγιάν. Ελπιδοφόρα η καινούργια δουλειά της ομάδας (τη χορογραφία υπογράφει αυτήν τη φορά η Μυρτώ Κατσίκη) με τίτλο «going under», βασισμένη στο βιβλίο του Jean Baudrillard

«H διαφάνεια του κακού». «Τρεις άνθρωποι με διαφορετικές ιστορίες συναντιούνται κατά την πτώση τους στο ίδιο παρόν φέροντας ένα κομμάτι του παρελθόντος τους ως εκκρεμότητα, το οποίο περνάει στο μέλλον ως εκ των προτέρων ανεκπλήρωτο». Κι αν δεν είσαστε σίγουροι τι σημαίνουν όλα αυτά, παρακολουθήστε οπωσδήποτε τις παραστάσεις της «Ζήτα». Θέατρο «Χυτήριο» (25, 26, 27, 28/5).

Γήινη Δημιουργία. Τις ίδιες μέρες στις «Ροές», το «Συνεργείο Τεχνών» της Σίλβια Μάκι παρουσιάζει τη «Γήινη Δημιουργία». Εξέλιξη του έργου «Ορίζων» που απολαύσαμε στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της εφετινής Πλατφόρμας Χορού. «Μια ευχή προς νέους γήινους ορίζοντες», όπως λέει η Σίλβια Μάκι, «όπου η ανθρώπινη οικογένεια συνειδητοποιεί την έννοια της ενότητας, της κοινής κληρονομιάς της, και αναγνωρίζει την ευθύνη του να είναι συνδημιουργός για όλα όσα δημιουργεί στον πλανήτη μας». «Γήινη Δημιουργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή