Χαρτογραφία και Ιστορία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα έκθεση παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου από τη συλλογή του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του MIET, με τίτλο «Πελοπόννησος. Χαρτογραφία και Ιστορία, 16ος-18ος αιώνας», εγκαινιάζεται μεθαύριο το βράδυ στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, 8 μ.μ.).

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο MIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο οργάνωσε τέσσερις εκθέσεις με παλαιούς χάρτες (τις οποίες επισκέφθηκαν σπουδαστές AEI και μαθητές) καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.

Η έκθεση «Πελοπόννησος. Χαρτογραφία και Ιστορία, 16ος-18ος αιώνας» οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη I. Τάντουλο, οι οποίοι μετέχουν με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα. Με την έκθεση των παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου το MIET επιδιώκει (όπως και στην προηγούμενη έκθεση με παλαιούς χάρτες της Κρήτης) να αναδείξει πόσο σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν αποτελούν οι χάρτες, τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2006 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του MIET στην Πάτρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην έκδοση που τη συνοδεύει περιλαμβάνονται οι μελέτες των Νάσιας Γιακωβάκη («H Ελλάδα στην έντυπη ευρωπαϊκή χαρτογραφία»), Andrea Nanetti «Βενετία και Πελοπόννησος», Γεώργιου K. Λιακόπουλου «H Πελοπόννησος κατά την πρώτη οθωμανοκρατία» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή