Καλοκαίρι με τον Μποτέρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γλυπτά του είναι τόσο χαρακτηριστικά που ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από σύγχρονη τέχνη μπορούν να τα αναγνωρίσουν. Το ίδιο και οι φιγούρες στους ζωγραφικούς του πίνακες: ολοστρόγγυλες και αφράτες ξυπνούν το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια.

Ο Κολομβιανός γλύπτης και ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο έχει την τιμητική του αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα με δύο σημαντικές μονογραφικές εκθέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν σε βάθος το έργο του.

Στην Πινακοθήκη

Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει την αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη. Συνολικά έχουν έρθει στην Αθήνα 142 ζωγραφικά έργα του και κάποια γλυπτά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και πίνακες από την πρόσφατη σειρά που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από την αποκάλυψη των βασανιστηρίων που υπέστησαν Ιρακινοί κρατούμενοι στις φυλακές του Αμπού Γκραΐμπ. Πρόκειται για μια ενότητα που είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς ο Μποτέρο ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που διαμαρτυρήθηκε με το έργο του για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.

Διάλεξη & Εκθεση

Την Τρίτη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τον διάσημο καλλιτέχνη να μιλάει για το έργο του, σε διάλεξη που θα δοθεί στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής στις 8.30 το βράδυ στο Μέγαρο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν από την έναρξη. Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του έκθεση με 21 γλυπτά του -ορισμένα από τα μπρούντζινα γλυπτά- πραγματοποιώντας μια αναδρομή που ξεκινά από τη δεκαετία του ’70 και καλύπτει τη μακρά διαδρομή του πληθωρικού καλλιτέχνη έως σήμερα.

Πρόκειται για δύο αφιερώματα που αλληλοσυμπληρώνονται και προσφέρουν ένα πανόραμα της δουλειάς του 74χρονου σήμερα καλλιτέχνη που έχει καταξιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με τις εκθέσεις του να φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα εικαστικά κέντρα της Ευρώπης, Αμερικής και Απω Ανατολής.

Χορτάτες, αισθησιακές…

«Δεν κάνω παραμορφωμένες φιγούρες, αφορμώμενος από την αίσθηση του χιούμορ. Δεν είναι αυτό το κίνητρό μου», είχε υπογραμμίσει ο καλλιτέχνης σε παλαιότερη συζήτησή του με τους Ελληνες δημοσιογράφους. «Τις κάνω καλοζωισμένες, χορτάτες και αισθησιακές, διότι μέσω του αισθησιασμού τους επιτυγχάνεται τελικώς η άμεση επικοινωνία με τον θεατή».

Γιος Κολομβιανού εμπόρου, ο Φερνάντο Μποτέρο γεννήθηκε το 1932 στο Μέντελιν της Κολομβίας. Στα δώδεκά του χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως ταυρομάχος. Η αρένα των ταυρομαχιών έμελλε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, μιας και απαντάται ως βασικό θέμα σε αρκετούς από τους πρώιμους πίνακές του. Σήμερα μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Παρίσι, το Μόντε Κάρλο, την Πιέτρα Σάντα και τη Νέα Υόρκη. Είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα γλύπτρια Σοφία Βάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή