Πέθανε ο συλλέκτης B. Βαλαμπούς

Πέθανε ο συλλέκτης B. Βαλαμπούς

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε προχθές σε ηλικία 66 ετών ο συλλέκτης Βασίλης Βαλαμπούς, έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο. Αφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου και ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της κηδείας του.

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας, ο Βαλαμπούς ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και διέσωσε δεκάδες έργα του Γιώργου Μπουζιάνη, 69 εκ των οποίων είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση που διοργάνωσε τον περασμένο Οκτώβριο το Μουσείο Μπενάκη.

Γνώστης

«Ο Βαλαμπούς ήταν ένας συλλέκτης που γνώριζε πολύ καλά τι αγόραζε και είχε ένα ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον για τα έργα», επισήμανε χθες ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς στην «K».

O ίδιος ο συλλέκτης είχε γράψει στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης: «Μου επιτρέπεται νομίζω να αντιμετωπίζω με εξαιρετική θυμηδία αυτούς που νομίζουν ότι το συλλέγειν αποτελεί κοινωνική καταξίωση ή οικονομική επένδυση. Δεν έχουν καταλάβει ούτε καν υποψιαστεί τι σημαίνει να θέλεις κάτι με πάθος και τι αγώνας χρειάζεται για να το αποκτήσεις».

Ο Βαλαμπούς ξεκίνησε να συλλέγει έργα σε νεαρή ηλικία προτιμώντας καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Τσόκλης, που δεν είχε ακόμα καθιερωθεί, ο Καράς και ο Παύλος. Αργότερα ανακάλυψε τον Γιώργο Μπουζιάνη και έκτοτε ξεκίνησε με ανεξάντλητη υπομονή, μεθοδικότητα και ακαταπόνητο ενθουσιασμό να συλλέγει έργα του. Για 30 σχεδόν χρόνια γύρισε την Ευρώπη και την Αμερική, συνάντησε ζωγράφους, εμπόρους τέχνης, δημοπράτες για να σχηματίσει τη συλλογή του, που συμπεριελάμβανε επίσης θαυμάσια έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, του Οικονόμου, του Παπαλουκά, του Μαλέα κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή