Σελιδοδεικτες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα άρχισαν το 1995, όταν ο Φίλιππος Ηλιού απευθύνθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ζητώντας αρχειονομική υποστήριξη στο έργο των ΑΣΚΙ». Από τότε άρχισε η συνεργασία της ιστορικού και αναπληρώτριας διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Βάσως Ψιμούλη με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Την ίδια περίοδο καταπιάστηκε -και πρόσφατα ολοκλήρωσε- με την καταγραφή και τη μελέτη του αρχείου του παράνομου ραδιοσταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Η φωνή της Αλήθειας» την περίοδο 1947-1968. Το βιβλίο, που είναι το πρώτο αρχείο ραδιοφωνικού σταθμού που δημοσιεύεται στην Ελλάδα, μόλις κυκλοφόρησε με την εκδοτική φροντίδα του «Θεμέλιου».

Η Βάσω Ψιμούλη είχε να αναμετρηθεί μ’ ένα τεράστιο σε όγκο υλικό – περίπου 370 χιλιάδες φύλλα δελτίων εκπομπών. Στο ογκώδες βιβλίο της παραθέτει το Ευρετήριο του αρχείου εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού και εκτενέστατη εισαγωγή για την ίδρυση, την οργάνωση, τις μετακινήσεις του Σταθμού, τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο, το ύφος και τη γλώσσα του επιτελείου των συντακτών-εκφωνητών, αλλά και των κομματικών καθοδηγητών τους.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» ιδρύθηκε το 1947 από το ΚΚΕ και λειτούργησε μέχρι το 1956. Ξαναβγήκε στα ερτζιανά το 1958, με τίτλο «Φωνή της Αλήθειας» και λειτούργησε μέχρι το 1974. Και με τις δύο μορφές του η έδρα του ήταν στην υπερορία, και οι εγκαταστάσεις καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό του μετακινήθηκαν από το Βελιγράδι στο Βουκουρέστι και, τελικά, στο Χάλε της Λειψίας. Ηταν πάντα ο παράνομος κομματικός ραδιοφωνικός σταθμός του παράνομου ΚΚΕ.

Η Βάσω Ψιμούλη, καταγράφοντας το περιεχόμενο και το ύφος των εκπομπών αυτών, δίνει τη δυνατότητα στους μελετητές να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά «με τον κρίσιμο ρόλο των κατόχων ΜΜΕ στις σύγχρονες δημοκρατίες, την ποιότητα της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ πομπού και δέκτη του επικοινωνιακού υλικού, τα όρια ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων ανάμεσα στις συμπληγάδες της εντεταλμένης λογοκρισίας και της άρρητης, εξ ου και επιχειρησιακά απείρως δραστικότερης, αυτολογοκρισίας».

Το βιβλίο της Βάσως Ψιμούλη παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη, 24/5, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή