Σήμερα κι αύριο «Αντιγόνη»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίες παραστάσεις, σήμερα και αύριο, της νέας εκδοχής της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τη Θεατρική Λέσχη Βόλου, στο Θέατρο Αθηνών (Βουκουρεστίου 10), που παίζεται από τις 17 Μαΐου. Την παράσταση ανεβάζει η Εταιρεία Πολιτισμού «Σύνθεση», που μας είχε παρουσιάσει τις «Φωνές» του Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πρώτη παρουσίαση (1986: Παλαιά Ηλεκτρική Βόλου – Εθνικό Θέατρο).

Από το 1986 η «Αντιγόνη» παίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή, στηριγμένη στα ηχορυθμικά του μετρικού συστήματος. Στη διάρκεια των είκοσι αυτών χρόνων, η παράσταση έχει εξελιχθεί και μεταξύ των άλλων έχει υποστεί τις απαραίτητες προσαρμογές. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει σε κλειστό «αστικό» θέατρο. Τα χαρακτηριστικά της νέας εκδοχής είναι ο δυναμικός και πολυπρόσωπος χορός, καθώς και οι τρεις «παραλλαγές» της διανομής: γυναικεία, ανδρική (όπου τους ρόλους της Αντιγόνης και της Ισμήνης υποδύονται άνδρες) και μεικτή.

Η «Αντιγόνη» έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει το βραβείο της Unesco και το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης. H σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Βραχωρίτη, η επιμέλεια των κοστουμιών της Ιουλίας Σταυρίδη, οι φωτισμοί του Φίλιππου Κουτσάφτη και η διδασκαλία χορού του Γιώργου Κομπογιάννη. H διάρκεια της παράστασης είναι μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή