Εικαστικά – Εγκαίνια για την Εθνική Γλυπτοθήκη

Εικαστικά – Εγκαίνια για την Εθνική Γλυπτοθήκη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η φετινή σεζόν να μην υπόσχεται τη λάμψη των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα καλλιτέχνες σπουδαίου διαμετρήματος όπως ο σύγχρονος ζωγράφος και γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο και ο παλαιότερος γλύπτης Μαρίνο Μαρίνι. Επίσης, έφτασε η ώρα να δούμε την Εθνική Γλυπτοθήκη να εκπληρώνει τον κύριο στόχο ύπαρξής της, με την πρώτη παρουσίαση της μόνιμης συλλογής νεοελληνικών γλυπτών. Στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου εκθέτει από τον Ιούνιο ένας παλιός και αγαπημένος γνώριμος: O ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης παρουσιάζει μια σειρά από εμπνευσμένες θαλασσογραφίες του.

Μποτέρο. H άτυπη έναρξη των καλοκαιρινών εκδηλώσεων γίνεται αύριο, στην Εθνική Πινακοθήκη, με το χορταστικό αφιέρωμα στον Κολομβιανό Φερνάντο Μποτέρο. Συνολικά έχουν έρθει στην Αθήνα 142 ζωγραφικά έργα του και μερικά σημαντικά γλυπτά. Δεν θα δούμε μόνο τα έργα με τις ολοστρόγγυλες, αφράτες φιγούρες -σήμα κατατεθέν του Μποτέρο-, αλλά και την πρόσφατη σειρά με πίνακες που εμπνεύστηκε από την αποκάλυψη των βασανιστηρίων που υπέστησαν Ιρακινοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ. Πρόκειται για μια ενότητα που είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ο Μποτέρο ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που διαμαρτυρήθηκε με το έργο του για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ. Στο Μέγαρο Μουσικής, από την Πέμπτη ώς τις 10 Σεπτεμβρίου, εκτίθενται 21 έργα του Κολομβιανού καλλιτέχνη, ανάμεσα στα οποία ορισμένα από τα μπρούντζινα γλυπτά του, πραγματοποιώντας μια αναδρομή που ξεκινά από τη δεκαετία του ’70 και καλύπτει τη μακρά πορεία του πληθωρικού καλλιτέχνη έως σήμερα.

Επιρροές. H γλυπτική έχει την τιμητική της κατά το φετινό καλοκαίρι. Στις 29 Μαΐου εγκαινιάζεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην επέτειο των 20 ετών από την ίδρυσή του, που δείχνει μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων γλυπτών πώς σημαντικοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα επηρεάστηκαν από την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου στην αρχαιότητα. Εργα νεολιθικού, κυκλαδικού, μινωικού, κυπριακού, αιγυπτιακού πολιτισμού και των πολιτισμών της Ανατολίας παρουσιάζονται δίπλα σε σχέδια, μοτίβα και γλυπτά των Rodin, Brancusi, Matisse, Derain, Picasso, Giacometti, Moore, Armitage, Coper, Archipenko και Calatrava.

Γλυπτική. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί θα έχουμε διπλά εγκαίνια στις 27 Ιουνίου: Ανοίγει η αναδρομική του σπουδαίου Ιταλού γλύπτη Μαρίνο Μαρίνι αλλά και η παρουσίαση της μόνιμης συλλογής με έργα της νεοελληνικής γλυπτικής που ανήκουν στις συλλογές της Πινακοθήκης. Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του μουσείου εκπληρώνεται επιτέλους ο κύριος στόχος της λειτουργίας του, καθώς στο ένα κτίριο θα παρουσιάζονται αναδρομικές εκθέσεις και στο άλλο η μόνιμη συλλογή με γλυπτά πού ήταν ώς τώρα στις αποθήκες, απρόσιτα στο κοινό.

Τέτσης. Τα τελευταία χρόνια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αφιερώματα σε μεγάλους διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Ζορζ Μπρακ, ο Χοάν Μιρό, ο Πάμπλο Πικάσο. Από φέτος υπάρχει μια στροφή στην εκθεσιακή πολιτική του ιδρύματος, που αποφάσισε να παρουσιάζει ανά 3-4 χρόνια και κάποιους Ελληνες δημιουργούς, όπως έκανε στο παρελθόν. O πρώτος εξ αυτών είναι ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος θα εκθέσει, από τα τέλη Ιουνίου, 20 έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, παλιά και πρόσφατα, με θέμα τη θάλασσα.

Κινεζικά. Το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει από τον Ιούλιο στη δεξιά πτέρυγα νέας επέκτασης, κινεζική τέχνη της δυναστείας Tang (618-907 μ.Χ.). Συμπεριλαμβάνονται περίπου 130 αντικείμενα, πίνακες, γλυπτά, ταφικά ομοιώματα προσώπων και αντικειμένων, αντικείμενα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες. Σε κάποιες ενότητες ο επισκέπτης θα διαβάζει κείμενα για το Βυζάντιο και αναφορές για τις σχέσεις του Βυζαντίου με την Ανατολή και την Κίνα κατά την περίοδο της δυναστείας Τang. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί στο κεντρικό κτίριο κεραμική από τη συλλογή Πασσά και κεραμική από την ελληνική επικράτεια τον 17ο αιώνα.

Διάφορα. Το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς παρουσιάζει από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο τα εξώφυλλα που φιλοτέχνησαν 60 καλλιτέχνες για την Athens Voice. Αργότερα θα φιλοξενήσει μια έκθεση για την καλλιτεχνική δημιουργία στη Γαλλία κατά τα τελευταία χρόνια από τις συλλογές της FNAC-FRAC (8/06 – 27/8) και ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη τέχνη της Χιλής με τίτλο «Chilean Art: Crossing Borders» (11/07 – 20/08). Παράλληλα θα διοργανωθεί μια έκθεση με θέμα τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη και ένα αφιέρωμα στο έργο του Ελληνοκύπριου αρχιτέκτονα Πάνου Κουλέρμου, που βασίζεται στο υλικό του αρχείου του. Στο κεντρικό κτίριο θα δούμε τις ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Αγίου Ορους που είχε τραβήξει ο Κώστας Μπαλάφας από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιδρυμα Κυδωνιέως της Ανδρου διοργανώνει από τα τέλη Ιουλίου αφιέρωμα στο έργο του Χρίστου Καρρά και του Δημήτρη Μυταρά.

Εργα τέχνης με θέμα το σκιάχτρο

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του καλοκαιριού θα γίνει στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου. Γνωστοί διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι αδελφοί Τζέικ και Ντίνο Τσάπμαν, η Μαρίκο Μόρι, αλλά και καταξιωμένοι Ελληνες συνάδελφοί τους όπως ο Γιώργος Γυπαράκης, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Νίκος Αλεξίου, η Λίζη Καλλιγά, ο Ξενοφώντας Μπήτσικας, φτιάχνουν έργα τέχνης με θέμα το σκιάχτρο. Πρόκειται για μια έκθεση με δύο μέρη που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη αλλά και στους αμπελώνες της Μονής του Αγίου Νικολάου στο Μέτσοβο. Την επιμέλεια έχουν η Ολγα Δανιηλοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, Αθήνα, και οι Nico de Oliveira και Nicola Oxley, διευθυντές του Museum of Installation, Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή