Ενας νέος Θούριος του Ρήγα ανακαλύφθηκε στη Ρουμανία

Ενας νέος Θούριος του Ρήγα ανακαλύφθηκε στη Ρουμανία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άγνωστο ώς τώρα έργο, καθώς και τρία ακόμη κείμενα αποδίδονται σύμφωνα με ερευνητές στον Ρήγα Φεραίο. Το άγνωστο έργο εντοπίστηκε στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας και είναι ένα χειρόγραφο έμμετρο κείμενο, το οποίο θεωρείται ένας νέος Θούριος που είχε συνθέσει ο Ρήγας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη που συνέταξαν ειδικοί γραφολόγοι. Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», το οποίο διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Η επιστημονική εργασία γραφολόγων και παλαιογράφων είναι άκρως αποκαλυπτική και ομιλούμε σήμερα για ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητας, που αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία την αυθεντικότητα ενός αγνώστου αλλά και άλλων χειρόγραφων έργων του Ρήγα», τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δ. Παντελοδήμος. Η διαπίστωση βασίζεται στα πορίσματα της δικαστικής γραφολόγου κ. Μ. Καμπούρη, της παλαιογράφου – φιλολόγου, αν. γενικής διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Αικ. Κορδούλη και του προϊσταμένου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, κ. Α. Τσελίκα. Σε ό,τι αφορά το έμμετρο κείμενο, η κ. Μ. Καμπούρη αποφάνθηκε ότι «οδηγεί ευθέως στον ίδιο τον Ρήγα Βελεστινλή ως συντάκτη αυτού».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Σούρλας με την επιπλέον ιδιότητα του προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές για την αναζήτηση και άλλων έργων του Ρήγα και γενικότερα για την αξιοποίηση των ελληνικών κειμένων που βρίσκονται στα αρχεία της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή