ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Τη διάθεσή του να στηρίξει τον χώρο και την παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου σε ένα πλαίσιο συνολικής αναδιοργάνωσης του υπουργείου Πολιτισμού, σημείωσε ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, που βρίσκεται στις Κάννες για τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. με θέμα την ανάπτυξη και διαχείριση των οπτικοακουστικών μέσων. Η εφαρμογή της πολιτιστικής πολιτικής θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος είπε ότι προηγείται η οργάνωση του ΥΠΠΟ και ο συνολικός συντονισμός του υπουργείου και των δραστηριοτήτων του, η επιλογή των κατάλληλων προσώπων στις θέσεις που διαχειρίζονται την παραγωγή του πολιτιστικού έργου και στη συνέχεια, ο τρόπος χρηματοδότησης. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η δημιουργία έργου στον χώρο του πολιτισμού απαιτεί τη χρηματοδότηση από το κράτος, σε συνδυασμό ωστόσο, με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οσο για τις φιλόδοξες ανακοινώσεις για την ανάπτυξη κινήτρων, που είχαν γίνει έναν χρόνο πριν στις Κάννες από τον τότε αναπληρωτή υπουργό και δεν πραγματοποιήθηκαν, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι βρίσκονταν στη σωστή κατεύθυνση και ότι πρόκειται να αποτελέσουν σημεία της κινηματογραφικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί σύντομα.

– Η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο 59ο Φεστιβάλ (στην Εβδομάδα Κριτικής), η «Ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη, κατάφερε να διχάσει τους θεατές των δύο προβολών της, ένα μάλλον επιτυχημένο αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την εμμονοληπτική λεκτική και σωματική βία της ιστορίας. Σε αυτά τα στοιχεία στηρίζεται και η αρνητικών τόνων κριτική που δημοσιεύτηκε στο «Variety». Για την ταινία πάντως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετά ξένα φεστιβάλ. Αλλες ελληνικές ταινίες για τις οποίες ενδιαφέρθηκαν προγραμματιστές ξένων φεστιβάλ που επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο, είναι το «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου και η «Αγρύπνια» του Νίκου Γραμματικού.

– Ορισμένες φορές είναι εντυπωσιακές οι συμπτώσεις στην έμπνευση εντελώς διαφορετικών δημιουργών. Τι κοινό μπορούν να έχουν ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Ακι Καουρισμάκι; Τίποτα, εκτός από το «Volver», το τανγκό του Κάρλος Γκαρντέλ. Εχει δώσει τον τίτλο και ερμηνεύεται από την Πενέλοπε Κρουζ στην ταινία του Αλμοδόβαρ, συνοδεύει τους τίτλους έναρξης στο φιλμ του Καουρισμάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή