Εργο Βολανάκη αντί 288.120 ευρώ

Εργο Βολανάκη αντί 288.120 ευρώ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η όγδοη δημοπρασία Greek Sale που διοργανώνει ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise. Ο διεθνής οίκος δημοπρασιών έβγαλε στο σφυρί 232 επιλεγμένα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών καθώς και έργα ξένων καλλιτεχνών με ελληνικό θέμα, που προέρχονταν από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ο τζίρος έφτασε περίπου τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με ποσοστό by lot 70% και by value 88%. Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, διευθύντρια του Art Expertise, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα και όπως σημειώνει, ο τζίρος αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει πραγματοποιήσει ο οίκος Bonhams σε Greek Sale. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από συλλέκτες, ενώ υπήρχαν και δεκάδες τηλεφωνικές γραμμές για τους ενδιαφερόμενους που χτυπούσαν μέσω τηλεφώνου από Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική. Σχεδόν όλα τα έργα του 19ου, 20ού αιώνα και η γενιά του ’30 ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ υπήρχε και έντονο ενδιαφέρον και για τα σύγχρονα.

Το έργο που έπιασε την υψηλότερη τιμή ήταν το «Ηλιοβασίλεμα στη Σαλαμίνα» του Κωνσταντίνου Βολανάκη που πωλήθηκε αντί 288.120 ευρώ. Πρόκειται για ατμοσφαιρικό και χαρακτηριστικό έργο της ελληνικής περιόδου, σπάνιο ως προς την εικονογραφία του δύοντος ηλίου, το οποίο βρίσκεται στην ίδια συλλογή από το 1910.

Δεύτερο σε τιμή πώλησης ήταν το «Ερως και Ζωγράφος» του Νικολάου Γύζη που άλλαξε χέρια αντί 255.192.000. Σπάνιος και μουσειακός πίνακας του 1868, που εκτέθηκε τελευταία φορά στην Ελλάδα το 1928.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή