Τα αρχέγονα και τα μοντέρνα

Τα αρχέγονα και τα μοντέρνα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα είχαν αναζητήσει έμπνευση στην τέχνη των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαίτερα εκείνων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έκθεση που εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, την ερχόμενη Δευτέρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έργα κορυφαίων γλυπτών όπως οι Rodin, Brancusi, Matisse, Derain, Picasso, Giacometti, Moore, Armitage, Coper, Archipenko παρουσιάζονται δίπλα σε αρχαία γλυπτά ώστε να φανεί η στενή τους σχέση.

Επιρροές

Το αφιέρωμα που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου έχει τίτλο: «Η μορφή της Αρχής». Μετά τις μεγάλες εκθέσεις γλυπτικής που διοργανώθηκαν το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Αθηναίοι έχουν άλλη μια ευκαιρία να δουν δημιουργίες γλυπτών σπουδαίου διαμετρήματος αυτήν τη φορά μαζί με επιλεγμένα γλυπτά του νεολιθικού, κυκλαδικού, μινωικού, κυπριακού, αιγυπτιακού πολιτισμού και των πολιτισμών της Ανατολίας.

Στόχος της έκθεσης είναι να φανούν οι επιρροές, έμμεσες ή άμεσες, που ενέπνευσαν οι πρώιμες μορφές τέχνης σε ορισμένους από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Σχηματοποίηση, απλότητα και αφαίρεση, χρώμα και δομή, στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν συχνά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού, ή την τέχνη άλλων πρώιμων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, αναγνωρίζονται επίσης στα έργα πρωτοπόρων.

Παράλληλα, συνεξετάζονται ορισμένα αρχέγονα θέματα και μοτίβα όπως η σπείρα, το δικτυωτό μοτίβο και ο τετραγωνισμένος χώρος, η πυραμίδα και ο λαβύρινθος αλλά και η απόδοση σχημάτων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που προσφέρει στον καλλιτέχνη ένα συγκεκριμένο υλικό.

Συνεργασία

Για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης συνεργάστηκαν συνολικά 30 μουσεία, ιδρύματα και πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ανάμεσά τους, το Μουσείο Rodin, το Κέντρο Georges Pompidou, το Λούβρο, το Ιδρυμα Alberto & Annette Giacometti στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης στις ΗΠΑ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ιδρυμα Ludwig στη Βιέννη, το Βρετανικό Μουσείο και το Ιδρυμα Henry Moore στην Αγγλία κ.ά.

Τα έργα της έκθεσης θα πλαισιωθούν από φωτογραφίες του Brancusi γύρω από «αρχέγονα» θέματα αλλά και σχέδια του Giacometti, εμπνευσμένα από αιγυπτιακές μορφές και κυκλαδικά ειδώλια. Επίσης παρουσιάζονται και έργα του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Την έκθεση και τον κατάλογό της επιμελήθηκε ο ιστορικός της τέχνης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Friedrich Teja Bach σε συνεργασία με τη Μαρία Τόλη, αρχαιολόγο και επιμελήτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Διάρκεια μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή