Τα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε 4 cd

Τα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε 4 cd

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα ήταν το ελληνικό τραγούδι χωρίς τον Λευτέρη Παπαδόπουλο; Πώς θα έφταναν στ’ αυτιά μας οι ίδιες μελωδίες χωρίς τα δικά του λόγια; Τέτοιες σκέψεις κάνει κανείς βλέποντας συγκεντρωμένους σε μία τετραπλή κασετίνα τους τίτλους 80 τραγουδιών που υπέγραψε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μας στιχουργούς. Τα τέσσερα cd παρουσιάστηκαν χθες σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα· ζεστός άνθρωπος και ιδιαίτερα αγαπητή φυσιογνωμία ο Λευτέρης Παπαδόπουλος υποδεχόταν με πλατύ χαμόγελο τους φίλους και τους συναδέλφους του που έσπευσαν στην «Αίγλη» του Ζαππείου για τη χθεσινή εκδήλωση της «Minos – Εmi».

Χρονολογική ροή

Η κασετίνα διατρέχει το σύνολο της πορείας του στιχουργού στο ελληνικό τραγούδι από την «Απονη ζωή» του 1963 έως την «Καμπαρντίνα» του 1999. H ροή είναι κατά κύριο λόγο χρονολογική αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί έμφαση σε συνεργασίες – σταθμούς, αλλά και στις εναλλαγές που παρουσιάζει η γραφή του ακόμα και κατά την ίδια χρονική περίοδο. Στο πρώτο cd παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα, τη δεκαετία του ’60 που μας χάρισαν όμως ορισμένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της εποχής. Είναι τα χρόνια που ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον πρώιμο Μάνο Λοΐζο. Στον δεύτερο δίσκο ακούγονται τραγούδια από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 («Θαλασσογραφίες», «Οδός Αριστοτέλους» κ. ά.) ενώ ο τρίτος στέκεται στη μεταπολιτευτική περίοδο μέχρι το γύρισμα του ’80: Λοΐζος, Λεοντής, Καλδάρας, Σπανός, Ζαμπέτας. Στο τέταρτο cd έχουν συγκεντρωθεί επιτυχίες των τελευταίων 25 χρόνων, ανάμεσα τους και τραγούδια που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Στην καλοφτιαγμένη κασετίνα, που συνοδεύεται από πολυσέλιδο booklet με κείμενα, φωτογραφίες και αποκόμματα Τύπου, παρελαύνει ολόκληρο, σχεδόν, το δυναμικό του μεταπολεμικού ελληνικού τραγουδιού: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντιζίδης, Στράτος Διονυσίου, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλατζής, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Πάριος, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρίζα Κωχ, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλέκα Κανελλίδου, Γιάννης Κότσιρας, κ. ά.

Ατελείωτη τρυφερότητα

«Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή κι έφερε ατελείωτη τρυφερότητα στο ελληνικό τραγούδι», υποστήριξε ο στιχουργός και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου. Κι ευχήθηκε «να ακουστούν τόσο πολύ τα τραγούδια του για να σκεπάσουν την αθλιότητα που μας περιβάλλει». O συγγραφέας και κριτικός Γιάννης Ευσταθιάδης έκανε λόγο για «συνύπαρξη λαϊκής καταβολής και λόγιου ποιητικού αισθητισμού» μέσα από συγκεκριμένα δείγματα της δουλειάς του Λευτέρη Παπαδόπουλου. «Απόλυτα ριμαδόρος, απομάκρυνε το ελληνικό τραγούδι από το “σταύρωμα” της ομοιοκαταληξίας, γράφοντας μελωδίες με λέξεις», συμπλήρωσε.

Ο Ηλίας Κατσούλης, επίσης στιχουργός, εκμυστηρεύτηκε ότι «τα τραγούδια του Παπαδόπουλου μ’ έκαναν να αγαπήσω τους ανθρώπους» ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης θυμήθηκε τα απογεύματα στην «Ωραία Λέσβο», ένα μικρό καφενεδάκι της Χρήστου Λάδα όπου ο νεαρός Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραφε τους στίχους του ανάμεσα σε παρτίδες τάβλι και καπνούς τσιγάρων.Δ. Ρηγ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή