Εικαστικη ατζεντα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αίμα. Αν θέλετε να δείτε τα νέα ταλέντα στον χώρο των εικαστικών, δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από την αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9) όπου εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση με έργα που έκαναν οι βραβευθέντες του Επαθλου Σπυρόπουλου των τριών τελευταίων χρόνων. Το αφιέρωμα που επιμελείται η διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, Ολγα Δανιηλοπούλου, περιλαμβάνει δημιουργίες των: Γεωργίας Χατζηβασιλειάδη, Φανής Σοφολόγη, Παναγιώτη Βίττη, Γεωργίας Σαγρή, Θεόδωρου Σταματόγιαννη και Αλέξανδρου Αβρανά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν έχουν πάρει το Επαθλο καλλιτέχνες που έχουν πραγματοποιήσει μια σημαντική πορεία στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και ότι ο θεσμός κλείνει φέτος 15 χρόνια ζωής. Μέχρι και τις 17 Ιουνίου.

Τhe Neen world. Η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή παρουσιάζει την έκθεση τριών καλλιτεχνών που σχετίζονται με το κίνημα neen σε προσωρινό χώρο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 44 στο Γκάζι. To neen ξεκίνησε ως αρχιτεκτονικό πείραμα στο Internet, όπου τα μέλη του θα μπορούσαν να συναντηθούν στο χώρο αυτό. Βασική τους άποψη είναι πως το Διαδίκτυο και το flash animation μπορεί να λειτουργήσει ακριβώς όπως παλαιότερα ο μουσαμάς και οι μπογιές. Συμμετέχουν ο Μίλτος Μανέτας, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης και ο Αγγελος Πλέσσας. Από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Γεύση από νέα γενιά. Η έκθεση «An Outing. The Beltsios Collection Contemporary Art in Greece in the 21st century» που εγκαινιάζεται το Σάββατο στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου» στα Τρίκαλα, δίνει μια εμπεριστατωμένη άποψη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα στο πέρασμα από τον 20ό στον 21ο αιώνα, με έργα 79 σύγχρονων εικαστικών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις δημιουργίες νέων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Μπέλτσιου, μιας από τις σημαντικότερες συλλογές ελληνικής τέχνης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο τετραώροφο εκθεσιακό κτίριο του Πάρκου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, με την ενεργό υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός της τέχνης Σωτήρης Μπαχτσετζής. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος κατάλογος από τις εκδόσεις Futura.

Στη Θεσσαλονίκη. Κραυγή διαμαρτυρίας μέσω της τέχνης στέλνει ο Δημήτρης Μοράρος με μια σειρά έργων που φιλοτέχνησε με αφορμή την επέμβαση στο Ιράκ. Τριάντα ασπρόμαυρα έργα σε μεικτή τεχνική και δύο εγκαταστάσεις που στηρίχθηκαν στην επικαιρότητα του 2003 καταγράφουν τις πολιτικές εξελίξεις σε ένα εικαστικό ημερολόγιο. Τη θεματική αυτή ενότητα παρουσιάζει στο Μεταξουργείο ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ώς τις 26 Μαΐου. «Τα έργα αυτά μαζί με το ημερολόγιο-σημειώσεις της ίδιας περιόδου είναι το ντοκουμέντο-σχόλιο για όσα συνέβησαν και τα οποία παραμένουν επίκαιρα έως σήμερα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Σκηνές από θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του θεάτρου Φλέμινγκ που απαθάνατισε με το φακό του ο φωτογράφος Κώστας Παπαντωνίου φιλοξενεί το θέατρο Φλέμινγκ Θεσσαλονίκης (Καλλιδοπούλου-Μισραχή). Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από έγχρωμες φωτογραφίες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης την περίοδο 2000-2006.

Διπλή έκθεση. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα από τον Astrolavos artlife (Ηροδότου 11) για να δείτε τα λάδια, σχέδια και ακουαρέλες του κορυφαίου της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου (1912 – 1990) αλλά και τα πρωτότυπα κοσμήματα της Τζούλιας Καράσσο με βασικό υλικό τη σήτα από αλουμίνιο. Μέχρι και τις 10 Ιουνίου.

Ζωγραφική από μνήμης. H αίθουσα τέχνης «Εκφραση» (Βαλαωρίτου 9α) παρουσιάζει από την ερχόμενη Τρίτη τη ζωγραφική δουλειά του Σπύρου Αγγελόπουλου. O καλλιτέχνης ζωγραφίζει καλοκαιρινές εικόνες από μνήμης με τοπία αφαιρετικά, ονειρικά και ενίοτε πένθιμα. H έκθεση διαρκεί μέχρι και τις 17 Ιουνίου.

Η νέα ατομική Γ. Χατζημιχάλη

Εναν περίπου χρόνο μετά τη συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ο Γιώργος Χατζημιχάλης παρουσιάζει νέα δουλειά σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στην γκαλερί Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11, Ψυρρή). O καλλιτέχνης αφιερώνει τη νέα ατομική του στον Piet Mondrian με τρία έργα: ένα dvd που έχει ως θέμα τον πίνακα «Broadway Boogie Woogie» που βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, σχέδια που αναφέρονται στον καλλιτέχνη, καθώς και μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του μέσα σε ένα κουτί. O θεατής κοιτώντας μέσα από μια τρύπα μπορεί να δει το εσωτερικό του. O Γιώργος Χατζημιχάλης το βράδυ των εγκαινίων θα παρουσιάσει και το βιβλίο του «Konek Konek, King of Isprovana Ponders what man can be» που αποτελεί τη δεύτερη εκδοχή του έργου που είχε εκτεθεί πριν από 4 χρόνια στην γκαλερί. Μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή