Βελονισμός, η συνταγή της Βαρκελώνης

Βελονισμός, η συνταγή της Βαρκελώνης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζαμε τις πολύτιμες θεραπευτικές εφαρμογές του βελονισμού στην ιατρική. Από χθες το πρωί ξέρουμε ότι η πανάρχαια αυτή εναλλακτική θεραπεία μπορεί να κάνει θαύματα και στις σύγχρονες πόλεις. Μας το αποκάλυψε ο Ισπανός αρχιτέκτονας και διευθύνων σύμβουλος της Barcelona Regional Josep Anton Acebillo τον οποίο συναντήσαμε μία ημέρα μετά την ομιλία του στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «Αρχιτεκτονική και Νέα Πόλη».

«Η αλλαγή της εικόνας της Βαρκελώνης δεν οφείλεται στα μεγάλα ολυμπιακά έργα αλλά στις μικρές παρεμβάσεις που κάναμε στα επτά χρόνια πριν από τους Αγώνες», επέμεινε ο Καταλανός αρχιτέκτονας, όταν του ζητήθηκε να προτείνει λύσεις στα σοβαρά πολεοδομικά προβλήματα της Αθήνας. «Αν το καλοσκεφτείτε είναι σαν τον βελονισμό. Επιλέγουμε σημεία του «ασθενούς» και επεμβαίνουμε τοπικά. Στο συγκεκριμένο διάστημα δημιουργήσαμε 146 νέους δημόσιους χώρους στην Βαρκελώνη: μικρές πλατείες, παρκάκια, διαμορφώσεις σε αστικά κενά που προέκυψαν από κατεδαφίσεις κτιρίων». Κι επειδή στην περίπτωση της Αθήνας η απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου μέσα από απαλλοτριώσεις κτιρίων φαντάζει μία εξαιρετικά ρομαντική υπόθεση, στην Βαρκελώνη κατεδάφισαν δεκάδες παλιά κτίρια (κυρίως παλιές, ανενεργές βιομηχανικές μονάδες) για να χαρίσουν στην πόλη μικρές αλλά πολύτιμες ανάσες.

Πόλεις σε κρίση

Ο Καταλανός ειδικός δεν έπαψε ούτε λεπτό στην χθεσινή του συνάντηση με Ελληνες δημοσιογράφους να τοποθετεί την Αθήνα και τη Βαρκελώνη στην ίδια κατηγορία αστικής ανάπτυξης. «Δεν συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι μη λειτουργική, μία πόλη νεκρή. Κατά τη γνώμη μου είναι μία πόλη που αλλάζει, ένας αστικός χώρος σε κρίση. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή ακόμα και την Βαρκελώνη. Οι πόλεις είναι σε κρίση γιατί οι κοινωνίες μας είναι σε κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Acebillo. Και τάχθηκε κατά της περαιτέρω επέκτασης της Αθήνας: «Αντίθετα, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που έχουμε ήδη στα χέρια μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή