Πανηγυρικά άνοιξαν χθες οι πύλες της Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πανηγυρικά άνοιξαν χθες οι πύλες της Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύχρωμο τοπίο περιμένει τον επισκέπτη, καθώς μπαίνει στα τρία περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), στη ΧΕLΕΧΡΟ, κόντρα στον συννεφιασμένο, αλλά ανυπόφορα ζεστό καιρό της Θεσσαλονίκης. Τα χρώματα των εξωφύλλων και των αφισών στα εκδοτικά περίπτερα δίνουν χρώμα γιορτινό και χαρούμενο. Ενα κλίμα που έχασε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος, αν και είχε κληθεί να τελέσει τα εγκαίνια, δεν ήρθε τελικά στη Θεσσαλονίκη, «στήνοντας» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες τον εκδοτικό χώρο.

Κατά γενική ομολογία, η εμφάνιση της 3ης ΔΕΒΘ είναι διεθνούς επιπέδου. «Η παιδική γωνιά είναι καλύτερη από την έκθεση της Μπολόνια» μας έλεγε χθες το απόγευμα ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος. Κάτι που κατάφεραν όχι μόνο οι διοργανωτές, αλλά και οι εκδότες. Δίπλα στους πολλούς Ελληνες εκδότες (περίπου 300) και τριάντα εθνικά περίπτερα, που το καθένα είχε να φιλέψει κάτι ιδιαίτερο από τη χώρα του. Εκτός από την έκθεση, εγκαινιάστηκαν και οι πολλές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στους πέντε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με χαρακτηριστικά ονόματα. (Διόνυσος, Σεφέρης, Ελύτης, Καβάφης, Ρίτσος). Και παρότι παραδοσιακά την πρώτη μέρα ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα πολύς, όλες οι εκδηλώσεις είχαν κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σεμινάριο της οινολόγου Μαρίας Νέτσικα. Ξενάγησε το κοινό στον κόσμο του κρασιού (που είναι και το θεματικό αφιέρωμα της ΔΕΒΘ) και οι ακροατές είχαν μπροστά τους από ένα ποτήρι κρασί. Αφθονο κρασί μπορούν να δοκιμάσουν οι επισκέπτες και στο θεματικό περίπτερο της 3ης ΔΕΒΘ (εντυπωσιακό ομολογουμένως), δίπλα στα πολλά βιβλία για το κρασί και τις γεύσεις που έχουν ήδη κερδίσει μεγάλη μερίδα του κοινού, και να ταξιδέψουν μέσα από τις παλιές αφίσες του ΕΛΙΑ.

Εγκαίνια

Απ’ όλα είχαν τα χθεσινά εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη. Φιλαρμονικές, ξυλοπόδαρους και καθυστερήσεις. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου καθυστέρησε για περισσότερο από μισή ώρα να φτάσει στην έκθεση και να τελέσει τα εγκαίνια. Παρόντες, επίσης χθες στο Βελλίδειο, ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Δ. Νόλλας, η διευθύντριά του Κατρίν Βελισσάρη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γ. Δαρδανός, εκδότες και συγγραφείς. Από σήμερα ξεκινούν πιο έντονα οι συζητήσεις μεταξύ των εκδοτών, των συγγραφέων και του κοινού, αλλά και οι αναζητήσεις και από τους ξένους και από τους Ελληνες εκδότες, νέων τίτλων. Η ΔΕΒΘ είναι και έκθεση δικαιωμάτων και όχι μόνο εμπορική έκθεση, κι αυτό είναι το στοιχείο που τη διαφοροποιεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή