Ενα θαυμαστό «εργοστάσιο»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ησειρά του BBC «Η μυστική ζωή των φυτών» παρουσιάζει πόσο δραματικός είναι ο αγώνας επιβίωσης των φυτών. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε, επειδή όλα συμβαίνουν σε διαφορετική χρονική κλίμακα από αυτήν που ζούμε και λειτουργούμε. Αν συμπτύξουμε μια εβδομάδα σε ένα λεπτό θα δούμε τα λουλούδια να ανοίγουν, τους βλαστούς να μεγαλώνουν, τους καρπούς να αλλάζουν χρώμα. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι κάμερες του Ντέιβιντ Ατέμπορο, που «στοχεύουν» στην ανάπτυξη των φυτών, προκειμένου να προβληθεί με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. Δύο θαυμαστές ιδιότητες κάνουν τα φυτά να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα έμβια όντα αυτού του πλανήτη. Μπορούν να παράγουν μόνα τους την τροφή τους, χρησιμοποιώντας «ευτελή» υλικά και μπορούν να διατηρηθούν στη ζωή για αιώνες ή και χιλιετίες. Τα φυτά είναι εξαιρετικά αυτόνομα σε σχέση με άλλους εξελιγμένους οργανισμούς. Τα φύλλα τους μικρά ή μεγάλα, αποτελούν ένα θαυμαστό εργοστάσιο όπου αξιοποιούνται απλά και σε αφθονία υλικά, όπως το ηλιακό φως, το νερό, ο αέρας (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα) και κάποια μεταλλικά άλατα που υπάρχουν στο έδαφος. Κανένα ζώο δεν μπορεί να κάνει αυτήν τη διαδικασία. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί έχουν ανάγκη τα φυτά για τη διατροφή τους. Εφόσον όμως για τα φυτά η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο σημαντική, πώς κάποια επιβιώνουν στη σκιά…

Το τρίτο και τελευταίο DVD της σειράς του BBC «Η μυστική ζωή των φυτών» προσφέρεται από την «Καθημερινή» την Κυριακή 4 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή