Θησαυροί από τον Αθω θα εκτεθούν στο Ελσίνκι

Θησαυροί από τον Αθω θα εκτεθούν στο Ελσίνκι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά οι θησαυροί της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Ορους ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος. Και θα παρουσιαστούν από τις 18 Αυγούστου στο Μουσείο Τέχνης της πόλης του Ελσίνκι στην έκθεση «Αθως – H μοναστηριακή ζωή στο Αγιο Ορος» σε μια ευτυχή συγκυρία, καθώς τα εγκαίνια συμπίπτουν με τη φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2006.

Επίσημο δόγμα

Δεν γίνεται τυχαία στη Φινλανδία αυτή η τιμή: περισσότεροι από 60.000 Φινλανδοί είναι ορθόδοξοι, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία απολαμβάνει καθεστώτος επισήμου δόγματος στη Φινλανδία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί βέβαια με την Ελλάδα και την Κύπρο, που ισχύει κάτι τέτοιο. H παγκοσμιοποίηση και η μείωση των εθνικών και των θρησκευτικών προκαταλήψεων έχουν αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Φινλανδών για την Ορθόδοξη Εκκλησία που αυξάνει σταθερά τα μέλη και την επιρροή της. Για παράδειγμα, η παράδοση των ορθόδοξων εορτών κατέχει σημαντική θέση σε ολόκληρη τη φινλανδική κοινωνία.

Πνευματικότητα

«Η έκθεση είναι ένα ταξίδι στη μοναστική ζωή στον Αθω και την ορθόδοξη πνευματικότητα με στόχο τη διατήρησή της», υπογράμμισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Ελσίνκι Berndt Arell. Και συμπλήρωσε: «H Ορθοδοξία είναι ζωντανό κομμάτι της φινλανδικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Και λόγω της γεωγραφικής της θέσεως η Φινλανδία αποτελεί σημείο σύγκλισης του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού. Επιπλέον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τον βυζαντινό πολιτισμό». H έκθεση δεν έχει αμιγώς εικαστικό – καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Φιλοδοξεί, περισσότερο, να μεταδώσει το αίσθημα της μοναστικής ζωής που ασκεί ιδιαίτερη έλξη σε πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος. Τα εκθέματα ξεπερνούν τα 500 και δεν περιορίζονται μόνο στις ανεκτίμητες εικόνες, τα σπάνια χειρόγραφα και τα κειμήλια, αλλά εκτείνονται και στα θαυμάσια δείγματα υφαντουργίας, ξυλόγλυπτα, σταυρούς κοσμήματα, σύγχρονες εικόνες και άλλους πίνακες, καθώς και φωτογραφίες από το Αγιον Ορος και την καθημερινή μοναστική ζωή. Προέρχονται από δέκα μονές του Αγίου Ορους, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, μουσεία, πνευματικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές από τη Ρωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Γερμανία.

Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο αρχιτεκτονικά χώρο που θα θυμίζει μοναστήρι, σε μια προσπάθεια των οργανωτών να καλλιεργήσουν τη δέουσα ατμόσφαιρα. H έκθεση (διάρκεια έως τις 21 Ιανουαρίου 2007) θα εμπλουτιστεί με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα αγιογραφίας, επιδείξεις, εργαστήρια, συναυλίες και διαλέξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή