Νέες εκδόσεις

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τομ Χόλαντ

Η περσική φωτιά

μετ. Δημήτρης Γ. Στεφανάκης

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 623 – 24 ευρώ

Η παγκοσμιοποίηση, που υποτίθεται ότι θα έφερνε το τέλος της Ιστορίας, ξύπνησε πολλά ανεπιθύμητα φαντάσματα από τους προγονικούς τόπους αναπαύσεως. Ο πόλεμος Ανατολής και Δύσης κηρύχθηκε έτσι πριν από 2.500 χρόνια. Στη χαραυγή του 5ου π.Χ. αιώνα, η τότε παγκόσμια υπερδύναμη, η Περσία, αποφάσισε να επαναφέρει στην τάξη και να επιβάλει τις αξίες της σε δύο κράτη-τρομοκράτες, την Αθήνα και τη Σπάρτη. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύγκρουση και κατατροπώθηκαν οι δυνατότεροι άνθρωποι του πλανήτη, είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα επεισόδια της Ιστορίας, το πρώτο σκίρτημα μιας σύγκρουσης που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Νίκος Ι. Ζερβής

Καλαμάτα

Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση

Τόμος Ε΄ (1.1.-5.9.1944), Σελ. 592

Ο ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Ι. Ζερβής παρουσιάζει τον πέμπτο τόμο από το πολύτομο έργο του «Καλαμάτα: Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση». Σκοπός τού συγγραφέα είναι η προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, ως προς τα γεγονότα της δεύτερης, σκληρής, γερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης κατά του κατακτητή και της ίδρυσης των Ταγμάτων Ασφαλείας, στην Καλαμάτα πριν από 62 χρόνια. Ο συγγραφέας με τη μεθοδικότητα και την ενδελεχή έρευνα που τον διακρίνει, αναζήτησε γραπτές πηγές και μαρτυρίες με ρητές αναφορές στα γεγονότα και τις πράξεις που διαδραματίστηκαν στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή και φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας από την 1 Ιανουαρίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1944 οπότε οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την πόλη.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Jean-Ρierre Luminet

Ενα αστέρι πεθαίνει

Μαύρες τρύπες, κόκκινοι γίγαντες και άσπροι νάνοι

μετ. Θεοφάνης Γραμμένος

εκδ. Τραυλός, σελ. 480 – 20 ευρώ

Πώς γεννιέται και πότε πεθαίνει ένα αστέρι; Τι είναι οι μαύρες τρύπες και τι σχέση έχουν με τις λευκές τρύπες; Πότε οι κόκκινοι γίγαντες γίνονται άσπροι νάνοι; Ποιοι νόμοι καθορίζουν τη συμπεριφορά τής ύλης στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας; Μήπως στο σύμπαν υπάρχει μια σειρά από μαύρες τρύπες κλεισμένες η μία μέσα στην άλλη; Μήπως ολόκληρος ο κόσμος είναι μια περιοχή κρυμμένη στο βάθος μιας μαύρης τρύπας; Ερευνητής στο γαλλικό CNRS, o Jean-Pierre Luminet προσφέρει ένα περιεκτικό έργο για τη γένεση, τη ζωή και τον θάνατο των αστέρων όπως και για την ιστορία της μαύρης τρύπας. Διότι μέσα στο σύμπαν υπάρχουν αστέρες που δεν μπορούμε να τους «δούμε», αφήνουν όμως πίσω τα ίχνη μιας ασύλληπτης κοσμικής δραστηριότητας: καταβροχθίζουν την ύλη που τους περιβάλλει και από αστρικά κουφάρια μεταμορφώνονται σε κάθε άλλο παρά «νεκρά» κοσμικά σώματα. Οι μαύρες τρύπες έχουν γίνει σήμερα κεντρικοί ήρωες σε διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, σε σειρές κινουμένων σχεδίων και σε «ταινίες καταστροφής».

ΜΕΛΕΤΗ

James Shanahn, Michael Μorgan

Η τηλεόραση, η πραγματικότητα και το κοινό

μετ. Γιώτα Καραμπίνη

εκδ. Πολύτροπον, σελ. 499 – 32,40 ευρώ

Υστερα από τριακονταετή έρευνα, οι συγγραφείς μετρούν τον βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις του κοινού για την πραγματικότητα. Και υποστηρίζουν ότι οι συστηματικοί τηλεθεατές αποδέχονται σε μεγαλύτερα ποσοστά την τηλεοπτική άποψη για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως η βία, το έγκλημα, η θρησκεία, τα πολιτικά συστήματα κ.ά. – άποψη η οποία απηχεί τις αντιλήψεις των ελίτ. Εξηγούν έτσι πώς η τηλεθέαση συμβάλλει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου ρεύματος, το οποίο πολιτικά κινείται προς συντηρητική κατεύθυνση.

ΠΟΙΗΣΗ

Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Ποιήματα

μετ. Δημήτρης Καλοκύρης

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 304 – 25 ευρώ

Ο Μπόρχες έγραψε εκατοντάδες ποιήματα πάνω σε διαφορετικά θέματα: ποιήματα για μάχες μυθικές ή ιστορικές, για προσωπικότητες, για καθρέφτες, ξίφη και κλεψύδρες. Ο κόσμος αυτός άλλοτε βρίσκεται στην προέκταση και άλλοτε στους αντίποδες της φαντασιακής δομής της πρόζας του. Ο τόμος αποτελεί ανθολογία 116 ποιημάτων από την ποιητική παραγωγή του κορυφαίου Αργεντινού δημιουργού. Πρόκειται για τον δεύτερο από τους τρεις τόμους του έργου που κυκλοφορεί σε οριστική έκδοση από τα «Ελληνικά Γράμματα», τα οποία έχουν και τα αποκλειστικά δικαιώματα του Μπόρχες για την ελληνική γλώσσα.

ΝΟΜΙΚΟ

Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου

Νομοθεσία – Νομολογία – Θεωρία

τεύχος 2

Μάρτιος – Απρίλιος 2006

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 278 – 25 ευρώ

Σχολιάζοντας τα προβλήματα της νέας συνταγματικής αναθεώρησης, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντούν στο ερώτημα του πού οφείλεται ο «αναθεωρητικός ακτιβισμός» της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, κάνουν έναν απολογισμό της λειτουργίας του Συντάγματος κατά την τελευταία πενταετία μετά την τελευταία αναθεώρηση, τοποθετούνται απέναντι στο πρόβλημα του κατά πόσον η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση αποτυπώνει μια θεσμική αναμέτρηση αναμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία, διευκρινίζουν ποιες από τις τρέχουσες πολιτικές δυσλειτουργίες ή τις πιεστικές κοινωνικές επιταγές αποτελούν αντικείμενο συνταγματικής ή όχι ρύθμισης. Στο ίδιο τεύχος, ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος συζητεί για την ελληνική Σχολή στη θεωρία του διοικητικού δικαίου, κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της διδασκαλίας του διοικητικού δικαίου και ταυτόχρονα σχολιάζει ορισμένα από τα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος ομιλεί ακόμα για την αστική ευθύνη του κράτους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΕΦΗΒΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Λένα Μερίκα

Κόρη σε τιμή ευκαιρίας

εκδ. Κέδρος, σελ. 184 – 8,50 ευρώ

Μετανάστρια από την Τουρκία, η Φωτεινή λίγο έλειψε να πουληθεί από τον ίδιο της τον πατέρα. Η φιλία της όμως με την Ελληνοπούλα από «καλό σπίτι» Λένα είναι αδιαπραγμάτευτη. Μαζί μοιράζονται τις πρώτες σκανταλιές, το πρώτο ερωτικό καρδιοχτύπι αλλά και τα απειλητικά σύννεφα, όταν, κάποιος θείος της Λένας επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο για την κλοπή που έκανε ο ίδιος στις «Τουρκάλες», στη Φωτεινή και τη μάνα της Σουλτάνα. Το μέλλον των δύο μεταναστριών κρέμεται από μια κλωστή, καθώς κινδυνεύουν να πέσουν θυματα δικαστικής πλάνης. Τότε παρεμβαίνει η δασκάλα των δύο κοριτσιών, η οποία είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κατερίνα Μάτσα

Η περίπτωση της Ευρυδίκης

Κλινική της τοξικομανίας

εκδ. Αγρα, σελ. 168

Η κλινική περίπτωση είναι αντιπροσωπευτική και ταυτόχρονα εξαιρετική. Πρόκειται για το ιστορικό μιας τοξικομανούς, η οποία περιπλανήθηκε στον κόσμο των ναρκωτικών επί δέκα και πλέον χρόνια, βίωσε την οδύνη σε όλες της τις εκφάνσεις και κατάφερε, μέσα από τη θεραπεία της, να βγει σώα και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, «καθαρή» και δημιουργική. Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής της έγκειται, πέραν των άλλων, στο γεγονός ότι η ζωή της παρουσιάζεται μέσα από τα δικά της κείμενα. Μια δυσκολία στην ομιλία της (βατταρισμός), την οδήγησε στην επιλογή του γραπτού λόγου ως μέσου επικοινωνίας κατά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τα κείμενα καλύπτουν την περίοδο 1991-1992, οπότε και ολοκληρώθηκε η θεραπεία της, ενώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια γράφτηκε ένα κείμενο τον χρόνο. Στο επίμετρο, ο Σάββας Μιχαήλ γράφει για «Το δίλημμα του Ορφέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή