Το πορτρέτο της Μ. Στούαρτ είναι γνήσιο

Το πορτρέτο της Μ. Στούαρτ είναι γνήσιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα λίρες είχε αγοράσει το 1916 από τον Οίκο Christies ένα πορτρέτο της Μαρίας Στούαρτ η National Portrait Gallery του Λονδίνου, για να αποφανθούν όμως στη συνέχεια οι ειδικοί ότι δεν επρόκειτο περί γνησίου έργου, καθώς εκτιμήθηκε ότι είχε φιλοτεχνηθεί τον δέκατο όγδοο αιώνα. O πίνακας αποθηκεύτηκε ώσπου μια έφορος των συλλογών του 16ου αιώνα, η Τάρνια Κούπερ, αποφάσισε να τον εξετάσει εκ νέου καθώς το ένστικτό της έλεγε ότι μπορεί και να ήταν αυθεντικός. Επειτα από ακτινοβολίες, τεχνικές δενδροχρονολογίας και ανάλυσης της μπογιάς (συνολικά πέρασε πάνω από ένας χρόνος ερευνών) αποδείχθηκε ότι τελικά το πορτρέτο είναι αυθεντικό, ότι φιλοτεχνήθηκε ενόσω βρισκόταν η βασίλισσα της Σκωτίας στη ζωή. Οι τεχνικές που χρησιμοποίησε η συγκεκριμένη γκαλερί άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή τα τελευταία δύο τρία χρόνια και η Δρ Κούπερ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί πίνακες που θα πρέπει να τους επανεξεταστούν με βάση τις νέες αυτές τεχνικές, «οπότε ίσως να μας περιμένουν ακόμα πολλές εκπλήξεις».

Η Μαρία Στούαρτ είναι μια τραγική φιγούρα. Γεννημένη το 1542, προπάππος της ήταν ο Ερρίκος Z΄, γι’ αυτό και είχε δικαιώματα στον αγγλικό θρόνο. Σε ηλικία εννέα μηνών ονομάστηκε Βασίλισσα της Σκωτίας και παντρεύτηκε τρεις φορές: τον δελφίνο Φρανσουά της Γαλλίας, τον Λόρδο Ντάρνλεϊ (ο γιος τους έμελλε να είναι ο Ιάκωβος ο A΄ της Αγγλίας) και, μετά τη δολοφονία του Ντάρνλεϊ, τον Δούκα του Μπόθγουελ. Το 1568, σε ηλικία 26 χρόνων φυλακίστηκε στο Λονδίνο από την εξαδέλφη της βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία τη θεωρούσε απειλή για το θρόνο, αν και ένας επιπλέον λόγος ήταν το θρήσκευμά της (η Μαρία Στούαρτ ήταν Καθολική). Πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή, προτού καταδικαστεί σε θάνατο με το αιτιολογικό ότι σχεδίαζε την δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ. Κατά βάθος, ήξερε τι την περίμενε από την αρχή καθώς όταν φυλακίστηκε είχε πει την περίφημη φράση: «Στο τέλος μου βρίσκεται η αρχή μου». Χρειάστηκαν τρία χτυπήματα με το τσεκούρι από τον δήμιο για να ξεψυχήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή