Ναταλία Μακάροβα με «Μπαγιαντέρα»

Ναταλία Μακάροβα με «Μπαγιαντέρα»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα χορευτικά γεγονότα του φετινού φθινοπώρου είναι οι τρεις παραστάσεις που θα δώσει στο Ηρώδειο, στην πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα, στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου, το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας. Το ιστορικό συγκρότημα, που ιδρύθηκε το 1773 από τον Βασιλιά Γουσταύο 2ο, θα εμφανιστεί με αφορμή τα εξήντα χρόνια της ΟΥΝΕΣΚΟ και θα παρουσιάσει ένα από τα πιο δημοφιλή ρωσικά μπαλέτα, την «Μπαγιαντέρα» του Λ. Μίνκους σε χορογραφία της Ναταλίας Μακάροβα. Μια σημαντική λεπτομέρεια που θα ενθουσιάσει όλους τους λάτρεις του κλασικού χορού: τις παραστάσεις θα παρακολουθήσει η ίδια η Μακάροβα η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει παλιούς και νέους της θαυμαστές.

Το μπαλέτο της «Μπαγιαντέρας» τοποθετείται στην Ινδία των Βασιλιάδων και Μαχαραγιάδων του παρελθόντος και αφηγείται τη δραματική ιστορία της Νικίγια -μιας χορεύτριας ναού (μπαγιαντέρα) που είναι ερωτευμένη με τον ευγενή πολεμιστή Σόλορ. H Ναταλία Μακάροβα βασίστηκε στην πρωτότυπη χορογραφία του Μάριους Πετιπά και πρόσθεσε μια τελευταία πράξη στο μπαλέτο, τη σκηνή όπου ο έρωτας βρίσκει τη δικαίωσή του.

«Κάθε φορά που ανεβάζω την «Μπαγιαντέρα» προσπαθώ να μεταδώσω στους χορευτές την πνευματική ατμόσφαιρα του μπαλέτου. Στη σκηνή των «Σκιών» η Νικίγια εμφανίζεται ως μια θεά που ζει στον κόσμο των πνευμάτων και προσπαθεί να μεταφέρει τον Σόλορ από την πραγματικότητά του σε ένα νέο ανώτερο πεδίο. Χορεύουν με ένα μεταξωτό φουλάρι, που συμβολίζει την έκστασή του. H απαλή, κυματιστή του κίνηση τους δένει για πάντα», λέει για τη δική της, ποιητική εκδοχή της «Μπαγιαντέρας» η Ναταλία Μακάροβα.

Τα σκηνικά στις παραστάσεις του Βασιλικού Μπαλέτου Σουηδίας στο Ηρώδειο επιμελήθηκε ο Π. Λ. Σαμαριτάνι, τα κοστούμια η Θεώνη Ολντριντζ. Χορεύουν οι σολίστ Μαρί Λιντγκβιστ, Αννα Βάλεβ, Γιαν-Ερικ Βιλκστρομ, Ολοφ Γουέστρινγκ, Ιρίνα Λαουρένοβα, Γκραν Σβάλμπεργκ Ντμίτρι Λεστσίνσκι, Ολαφ Κολμανσπεργκερ, Αντρέι Λεόνοβιτς και Τζίνα Τσε.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 95, 75, 65, 45, 30 και 15 ευρώ. Πληροφορίες: τηλ. 210 3272000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή