Η αποκατάσταση της «καμάρας του Αγ. Ανδρέα»

Η αποκατάσταση της «καμάρας του Αγ. Ανδρέα»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εγκαταλελειμμένο παρεκκλήσι επιστρέφει στη ζωή της Μονεμβασιάς ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τη γνωστή ως «καμάρα του Αγίου Ανδρέα» που αποκαταστάθηκε χάρη στην πολύτιμη χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί παρουσία των ιδιοκτητών Βασίλη και Ιωάννας Δωροβίνη, μελών της οικογένειας και εκπροσώπων του Ιδρύματος καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Κώστα Καρρά.

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στην Κάτω Πόλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δύο διαφορετικές κατασκευαστικές φάσεις, της βυζαντινής περιόδου και της Β΄ Ενετοκρατίας. Είναι κτισμένο στον απλούστερο τύπο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που συναντά κανείς στη Μονεμβασιά, της μονόχωρης θολοσκεπούς βασιλικής. Στο εσωτερικό διακρίνεται και η βυζαντινή περίοδος, σε τοιχογραφημένη αψίδα στον βόρειο τοίχο. Πριν από την αποκατάσταση, το παρεκκλήσι είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου: το αρχικά πέτρινο ή μαρμάρινο δάπεδο είχε αφαιρεθεί, η κύρια είσοδος ήταν μισογκρεμισμένη… Μάλιστα, στην αριστερή παρεία της κύριας εισόδου, είχε προστεθεί υπαίθριος φούρνος που, πάντως, διατηρήθηκε ως στοιχείο της κοινωνικής ιστορίας του Κάστρου.

Το έργο της αποκατάστασης πραγματοποίηθηκε με βάση τη μελέτη και την επίβλεψη της αρχιτέκτονος Ιωάννας Δωροβίνη και με την επιστασία της 5ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η εκτέλεση του έργου οφείλεται στον αρχιμάστορα Γιάννη Χαραμή και τους μαστόρους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή