Εφυγε ο Νίκος Ντουφεξιάδης, καρατερίστας της Λυρικής Σκηνής

Εφυγε ο Νίκος Ντουφεξιάδης, καρατερίστας της Λυρικής Σκηνής

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους σημαντικότερους καρατερίστες της Λυρικής Σκηνής, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους, ο Νίκος Ντουφεξιάδης έφυγε προχθές σε ηλικία 90 ετών. Ο καλλιτέχνης εργάστηκε στη Λυρική Σκηνή από την ίδρυσή της το 1938 έως το 1986 που αποσύρθηκε από τον επαγγελματικό στίβο. Ολα όμως αυτά τα χρόνια έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις όπερας, αλλά και σε οπερέτες βιώνοντας τις καλές και τις κακές στιγμές της Λυρικής. Συνολικά συμμετείχε σε 28 παραγωγές όπερας και σε αντίστοιχες 52 οπερέτες, είδος στο οποίο διακρίθηκε.

Γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Θεωρητικά διδάχτηκε από τον Μιχάλη Βούρτση και τραγούδι από τη Μαρίκα Καλφοπούλου. Ως σολίστ, ο Νίκος Ντουφεξιάδης έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1941 ερμηνεύοντας τον Οτοκαρ στην παράσταση «Βαρώνος Ατσίγγανος» του Στράους και συνέχισε με: «Φιντέλιο», «Χώρα του μειδιάματος», «Βαφτιστικός», «Σπίτι τριών κοριτσιών» έως το 1948. Αργότερα συνέχισε στο «Κοτοπούλη» (συμμετείχε στην παράσταση: «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά»), ενώ από το 1950 επέστρεψε στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στις παραγωγές: «Πουλημένη μνηστή», «Παγκανίνι», «Στα παραπήγματα», «Αγιος Παύλος», «Δύναμις του πεπρωμένου», «Πριγκίπισσα ιπποδρομίου», «Τουραντό», «Μανόν», «Ορλώφ» κ. ά.

Οι παλιότεροι τον θυμούνται και στο πλευρό της Μαρίας Κάλλας, συγκεκριμένα στην «Τόσκα» του Πουτσίνι που ανέβηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40, αλλά και στον «Βαφτιστικό» του Σακελλαρίδη, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.

Η κηδεία του Νίκου Ντουφεξιάδη θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή