Εκθεση κολάζ και αφιέρωμα στον Ηλία Πετρόπουλο

Εκθεση κολάζ και αφιέρωμα στον Ηλία Πετρόπουλο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε με το περίφημο «Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη». Αργότερα ακολούθησαν το «Πτώματα, πτώματα, πτώματα», το «Μπουρδέλο», το «Αγιο Χασισάκι» κ.ά. O λόγος, βέβαια, για τον Ηλία Πετρόπουλο, η τόσο γόνιμη και δημιουργική εμμονή του οποίου με το περιθώριο και τον υπόκοσμο ήταν και το προσωπικό του στίγμα ως συγγραφέα και δημιουργού γενικότερα.

Πολυσχιδής προσωπικότητα

Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και μια άλλη πτυχή της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας μέσα από την έκθεση με κολάζ του που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Τέχνης του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24). Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., ενώ μία ώρα αργότερα, στον ίδιο χώρο, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Ηλίας Πετρόπουλος – ένας κόσμος υπόγειος», στο οποίο συμμετέχουν οι Βασίλης Βασιλικός, Αλέξης Βερούκας, Κώστας Βεργόπουλος, Κώστας Τσόκλης, Καλλιόπη Λεγάκη, Ελπίδα Σκούφαλου και Κώστας Κρεμμύδας.

Ο Ηλ. Πετρόπουλος ασχολούνταν με το κολάζ από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Εχει δημοσιεύσει πολλά σχέδιά του και κολάζ, ενώ στα βιβλία του περιλαμβάνονται ορισμένα δικά του έργα. Για παράδειγμα, η «Μυθολογία του Βερολίνου» συνοδεύεται από πενήντα κολάζ του, ενώ τα «Νεκροταφεία της Ελλάδας» είναι ένα λεύκωμα με σχεδόν χίλια πεντακόσια σχέδιά του. Το 1993 ο Ρολάν Τοπόρ εξώθησε τον Ηλία Πετρόπουλο στην πραγματοποίηση της έκθεσης με κολάζ «Κυρίως αυτό», με έργα που δημιουργήθηκαν εκείνο το καλοκαίρι. O ίδιος έλεγε: «Δεν ισχυρίζομαι πως είμαι ζωγράφος. Καλπάζω προς τα εβδομήντα μου, και, πια, μου φαίνεται σόλοικο να παριστάνω αυτό που δεν είμαι. Ωστόσο σχεδιάζω από μικρό παιδί».

Πώς ξεκίνησε

Ο συγγραφέας των ελληνικών νεκροταφείων καταπιάστηκε με το κολάζ όταν ανακάλυψε ότι του άρεσε να ψαλιδίζει φωτογραφίες γυμνών γυναικών και να τις συνταιριάζει σε διάφορες συνθέσεις που έκανε ανάλογα με το κέφι του. H θεματολογία των κολάζ σχετίζεται άμεσα με την ποιητική συλλογή του «Ποτέ και τίποτα», όπου στα τελευταία του ποιήματα το θήλυ είναι στον πυρήνα της προβληματικής του.

Η έκθεση με τα κολάζ του Ηλία Πετρόπουλου στον «Ιανό» θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή