Νίκβιστ, τα «μάτια» του Μπέργκμαν

Νίκβιστ, τα «μάτια» του Μπέργκμαν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιο διάσημος διευθυντής φωτογραφίας στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ένας καλλιτέχνης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συν-δημιουργός των ταινιών του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο Σβεν Νίκβιστ, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 83 ετών (χθες προλάβαμε την είδηση στην πρώτη σελίδα).

Για περίπου τριάντα χρόνια και σε 22 ταινίες, ο Νίκβιστ ήταν τα «μάτια» του Μπέργκμαν. Με δύο ταινίες του Σουηδού δασκάλου, ο Νίκβιστ τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ: Το 1974 για το «Κραυγές και ψίθυροι» και δέκα χρόνια αργότερα για το «Φάνι και Αλέξανδρος». Με γονείς δύο ιεραπόστολους, ο Νίκβιστ μεγάλωσε σε ένα θρησκευόμενο περιβάλλον με περιορισμούς απέναντι στον κινηματογράφο. Ωστόσο, η αγάπη του για τις ταινίες τον έκανε να αρχίσει να εργάζεται από το 1941, στα 19 του, ως βοηθός φωτογράφου, μέχρι που αναγνωρίστηκε ως συνεργάτης του Μπέργκμαν. Η πρώτη ταινία όπου δόθηκε προσοχή στη δουλειά του ήταν η «Πηγή των παρθένων», ενώ ακολούθησε μια μεγάλη καριέρα, που έφτασε τις περίπου 120 ταινίες, με μια σειρά σκηνοθετών, όπως ο Γούντι Αλεν, ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο Λάσε Χάλστρομ, ο Νόρμαν Τζούισον, ο Φίλιπ Κάουφμαν και ο Μπομπ Φόσι.

Ομως, αν είχε τον θαυμασμό και την καθολική αποδοχή των συναδέλφων του, ο Νίκβιστ ήταν ελάχιστα ικανοποιημένος από τη δουλειά του. Οπως έλεγε, «μού πήρε τριάντα χρόνια για να φτάσω στην απλότητα. Παλιότερα, έπαιρνα πολλές -πίστευα- όμορφες λήψεις με πολύ φωτισμό και εφέ, που δεν είχαν καμία σχέση με το τι συνέβαινε στην ταινία. Ηταν απαίσιο και δεν ανέχομαι πια να βλέπω τις ταινίες μου στην τηλεόραση. Κοιτάζω για δύο λεπτά και μετά ευχαριστώ τον Θεό που υπάρχει η λέξη απλότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή