Δύσπιστοι οι πολιτιστικοί φορείς στο σ.ν. για τη χορηγία

Δύσπιστοι οι πολιτιστικοί φορείς στο σ.ν. για τη χορηγία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόδηλη αμηχανία που έφθασε μέχρι βαθμού δυσπιστίας, αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί φορείς το νέο νομοσχέδιο για την πολιτιστική χορηγία.

Οπως φάνηκε από τη χθεσινή ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η προσπάθεια να μπει σε μια τάξη ένας θεσμός που υποκρύπτει στις ακραίες του μορφές ακόμη και απόπειρα χειραγώγησης ή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συναντά, αν μη τι άλλο, μία στάση αναμονής, αλλά και εύλογα ερωτήματα που πάντως θα απαντηθούν στην πράξη.

Τη στάση αυτή τήρησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λαζ. Εφραίμογλου, ο οποίος προτίμησε να μην απαντήσει θετικά ή αρνητικά στα ερωτήματα των βουλευτών: «Δεν βλέπω, πώς μπορεί να προκαλέσει δυσχέρειες το νέο θεσμικό πλαίσιο. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει, κι αν θα αποφευχθούν αρνητικές καταστάσεις. Σίγουρα επωφελείται και ο δωρητής».

Αγώνας ταχύτητας

Σειρά ερωτημάτων -αμφιβολιών έθεσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη κ. Ειρήνη Γερουλάνου: «Για κάθε χορηγία ξεκινά από μας ένα καθημερινό κυνήγι και φοβάμαι ότι η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων μας δεν μπορεί να γίνει από ανθρώπους που δεν μπορούν να ταυτιστούν με την ταυτότητα ενός πολιτιστικού φορέα.

Πέραν αυτού για μας είναι ένας αγώνας ταχύτητας που αμφιβάλλω αν μπορεί να ανταποκριθεί μία επιτροπή του υπουργείου. Νομίζω ότι το νέο πλαίσιο ευνοεί τις μεγάλες χορηγίες για τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.

Απαντώντας από την πλευρά της η εισηγήτρια της Ν. Δ. κ. Χρυσή Καρύδη επέμεινε ότι το Συμβούλιο Χορηγιών δεν θα είναι ένας κουμπαράς για να επιλέγει ποιοι θα πάρουν, αλλά με το ν. σ. απλά επιχειρείται μέσω φορολογικών κινήτρων να ενθαρρύνει μεγάλους χορηγούς.

Στο θέμα των αντισταθμισμάτων που ζητούν οι χορηγοί, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Α. Αλαβάνος, η κ. Γερουλάνου παραδέχθηκε ότι μερικές φορές ζητείται υπερβολικός τρόπος προβολής. Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος των οικονομικών υπηρεσιών του Μουσείου κ. Δρούγκας παραδέχθηκε ότι με το σημερινό καθεστώς με το χαρτί που εκδίδει ως αποδεικτικό της χορηγίας το Μουσείο εκπίπτει όλο το ποσό για τον χορηγό ως παραγωγική δαπάνη.

Η υποχρέωση της πολιτείας για προαγωγή της τέχνης και της επιστήμης δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις χορηγίες, ήταν η θέση της προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών κ. Εύας Μελά, που έκρινε ότι οι χορηγίες θα πρέπει να κατευθύνονται στο υπουργείο Πολιτισμού και από εκεί και πέρα οι επιτροπές με σωστή- και πάντως όχι με τη σημερινή- δομή να φροντίζουν για την αρτιότερη διανομή τους.

Το Επιμελητήριο

Η κ. Μελά παραδέχθηκε ότι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι χορηγοί προσπαθούν με διάφορα μέσα να χειραγωγήσουν την τέχνη, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις υποβαθμίζοντας το καλλιτεχνικό γεγονός. Η κ. Μελά τόνισε ως θέση του Επιμελητηρίου ότι το ποσό αγοράς ενός έργου τέχνης πρέπει να εκπίπτει από την Εφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή