Ενα βιβλίο, φόρος τιμής στο Μουσείο Δελφών

Ενα βιβλίο, φόρος τιμής στο Μουσείο Δελφών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, είναι το θέμα της ετήσιας έκδοσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης και της Τράπεζας Eurobank EFG, στο πλαίσιο της σειράς ο «Κύκλος των Μουσείων». Ενα «φόρος τιμής στο Μουσείο των Δελφών και τα εκθέματά του, που εκτός από την τέχνη και την αισθητική τους, πολλά έχουν να μας διηγηθούν από τη μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία τους», όπως είπε η αρχαιολόγος Ροζίνα Κολώνια, η οποία υπογράφει και τα κείμενα του τόμου.

«Το αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του τόμου, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Παλλάς Αθηνά, στο Κεφαλάρι. Ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, χαιρετίζει την έκδοση με εισαγωγικό σημείωμα, τονίζοντας ότι «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά κυρίως το ειδικό βάρος της παρούσας έκδοσης, εστιάζονται ακριβώς στην αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση και προβολή της τεράστιας αξίας του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών». Τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Ειρήνη Λούβρου, των εκδόσεων «Ολκός», ενώ για την επιμέλεια και τον σχεδιασμό φρόντισε ο Δημήτρης Καλοκύρης.

Το λεύκωμα ξεκινάει με μοναδικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις πρώτες ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου στα τέλη του 19ου αιώνα, με τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου των Δελφών το 1903, όπου «εταξινομήθησαν φιλοκάλως οι πλαστικοί θησαυροί των Δελφών, εξαίρετά τινα αρχιτεκτονικά λείψανα και σπουδαίαι τινές επιγραφαί». Σήμερα, στο νέο Μουσείο των Δελφών, με την εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα, τα εκθέματα παρουσιάζονται με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη. Η έκδοση παρουσιάζει όλους αυτούς τους θησαυρούς που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη του Th. Homolle αρχικά και όσων ακολούθησαν.

Οσα παρουσιάζονται στις σελίδες αυτής της έκδοσης «αποτελούν ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό κομμάτι ενός υπαίθριου μουσείου τέχνης και ιστορίας, όπως ήταν το ιερό τέμενος των Δελφών στα χρόνια της ακμής του. Ενός κοσμοπολίτικου Μουσείου, που συγκέντρωνε όχι μόνο τα αφιερώματα των ταπεινών προσκυνητών του, αλλά και τα έργα τέχνης που συναγωνίζονταν να επιδείξουν γύρω από το ναό και κατά μήκος της ιεράς οδού διάφορες πόλεις ή φιλόδοξοι ηγεμόνες», είπε η αρχαιολόγος Ροζίνα Κολώνια. Ολα αυτά άρχισαν να αποκαλύπτονται σιγά σιγά «την τελευταία δεκαετία του προπερασμένου αιώνα όταν η σκαπάνη άρχισε να αποκαλύπτει, κάτω από το έκπληκτο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας ακρωτηριασμένα, αλλ’ ακόμη λαμπερά, τα αφιερώματα του ιερού και να ξαναζωντανεύει έναν νεκρό κόσμο, που έως τότε ήταν γνωστός μόνο από τα τραγούδια των αρχαίων ποιητών, τις αφηγήσεις των ιστορικών και φιλοσόφων και κυρίως τις περιγραφές του Παυσανία. Τότε ανέκτησαν τη χαμένη ιστορική τους ταυτότητα ή συνοδεύτηκαν από τις γοητευτικές ερμηνείες τους τα γνωστά μας εκθέματα-σύμβολα του Μουσείου Δελφών».

Για τη σπουδαιότητα αυτού του Μουσείου και για τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιω. Λάτση και της Eurobank EFG στην ανάδειξη και την προβολή του αδιάσπαστου και πολυδαίδαλου ιστού του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μίλησε η Μαριάννα Λάτση, η οποία ανακοίνωσε και μια σημαντική πρωτοβουλία: ότι πολύ σύντομα, όλες αυτές οι σημαντικές εκδόσεις των τελευταίων ετών θα είναι προσβάσιμες σ’ όλο τον κόσμο μέσω Διαδικτύου, ελληνικά και αγγλικά.

Στόχος και αυτής, και των προηγούμενων εκδόσεων του «Κύκλου Μουσείων», είναι να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με την ιστορική ταυτότητα και την καλλιτεχνική σημασία πολύτιμων ευρημάτων, και να προσεγγίσει ο αναγνώστης πολλά μνημεία γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή