Θεατές 195.000, ευρώ 3,8 εκατ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά, πλην όμως ελλιπή στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα το «Ελληνικό Φεστιβάλ» για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών (11 χώρους συνολικά), την Επίδαυρο, τη Μικρή Επίδαυρο κ. τλ.

Συγκεκριμένα, το Ε. Φ. ανακοίνωσε το ποσό των 3.823.943 ευρώ ως συνολικά έσοδα από τις εκδηλώσεις όχι μόνο του Φ. Α. (όπως πρόχειρα κι αδόκιμα αναφέρεται στην κεφαλίδα σχετικού πίνακα), αλλά και των εκδηλώσεων σε Επίδαυρο, Μικρή Επίδαυρο, Λυκαβηττό κ. τλ. Ο δε συνολικός αριθμός θεατών φτάνει στις 195.000 -πάλι για όλα τα φεστιβάλ μαζί προφανώς- ενώ η πληρότητα των χώρων στους οποίους παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις του Φ. Α. ήταν υψηλή: ο μέσος όρος πληρότητας έφτασε στο 75,61%, με 100% πληρότητα για τις περισσότερες από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο νέο χώρο του Φ. Α. «Πειραιώς 260» και 98% για τις παραστάσεις της Αριάν Μνούσκιν στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Φαλήρου (3.500 εισιτήρια).

Ο απολογισμός του Ε. Φ. αναφέρει μεν τις εισπράξεις του από τις φετινές εκδηλώσεις και συνολικά και αναλυτικά ανά σκηνή, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί σε βασικά οικονομικά στοιχεία, όπως ο προϋπολογισμός και το τελικό κόστος του φετινού φεστιβάλ. Επίσης, δεν ανακοινώθηκαν και τα εισιτήρια που έκοψε κάθε παραγωγή, αν και τελικά, αφού τους ζητήσαμε, μας εστάλησαν πίνακες με τις εισπράξεις κάθε παράστασης (όχι ο αριθμός των εισιτηρίων).

Στην ανακοίνωση του Ε. Φ. αναφέρεται, όχι αβάσιμα, ότι «το κοινό, υποψιασμένο, χαρούμενο, πολύχρωμο και νεανικό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά, γέμισε τους χώρους και αγκάλιασε με θέρμη όλες τις παραστάσεις» και ότι γενικά, «υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρουσιάζοντας ένα τελείως ανανεωμένο προφίλ μέσα από καλλιτεχνικά σχήματα που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στη χώρα μας» (Μνούσκιν, Σάσα Βαλτζ, Ρασίντ Ουραμντάν, Ζοζέφ Νατζ, Σαουμπίνε Βερολίνου κ. ά. πολλά) και με «έργα που στην πλειοψηφία τους ήταν σύγχρονα ή ιδωμένα με τη ματιά της εποχής μας». Δικαίως, επίσης, κάνει λόγο για «εικόνα μιας καλοκαιρινής Αθήνας διαφορετικής, με ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα, με νέο κόσμο να συμμετέχει, να συζητεί και να παθιάζεται…». Τέλος, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2007, που θα αρχίσει την 1η Ιουνίου, θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.

Στον πίνακα που παραθέτουμε δηλώνονται οι εισπράξεις από τις εκδηλώσεις σε κάθε χώρο του Ε. Φ. χωριστά. Ειδικότερα, τώρα, στην Επίδαυρο ήρθε πρώτη σε εισπράξεις η κατά Βογιατζή «Αντιγόνη» (375.690 ευρώ) και ακολουθούν «Θεσμοφοριάζουσες» (Χατζάκης 275.830) και «Πέρσες» (Κονιόρδου 266.990) του Εθνικού, στο Ηρώδειο πρώτη η Λάιζα Μινέλι (278.139) και ακολουθούν Σιλβί Γκιλέμ (246.805), αφιέρωμα Βέμπο (223.180), συναυλία με έργα Χατζιδάκι (179.145), Νταϊάνα Κραλ (που σε μία μόνο βραδιά έκανε 165.072) και ακολουθούν με διαφορά οι άλλοι. Στην «Πειραιώς 260» μεγάλη πληρότητα είχαν οι παραστάσεις Σαουμπίνε, Πίνα Μπάους, Μαγκί Μαρέν, Κριστιάν Ριζό, «Ταμερλάνου», Τζ. Νατζ κ. ά. Μεγάλη πληρότητα είχαν και οι εκδηλώσεις σε Μέγαρο (Βαλτς και «Παλαδίνοι»), Σχολείον («Τέλεια στρατηγική» του Μαριβό σε σκηνοθεσία Ν. Χατζόπουλου, Πιτακή, Other side κ. ά.), Λυκαβηττό (συναυλία Θαν. Παπακωνσταντίνου κυρίως) και Μικρή Επίδαυρο (κατά Μαστοράκη «Ονειρο» του Θ. Τέχνης, συναυλία Ν. Ξυδάκη, Πανδαιμόνιο κ. ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή