Κινούμενα σκίτσα λίαν προσεχώς

Κινούμενα σκίτσα λίαν προσεχώς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένο στην ευρηματική και πλούσια γλώσσα των κινουμένων σχεδίων, την οποία κατανοεί κάθε κοινό, ανεξάρτητα από προέλευση, γλώσσα και ηλικία, είναι το Athens International Animation Festival, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά. Από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, η Ενωση Δημιουργών και Παραγωγών Κινουμένων Σχεδίων Ελλάδας παρουσιάζει στο Odeon Starcity της λεωφόρου Συγγρού, μια επιλογή από τη διεθνή παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων. Την τελευταία δεκαετία ο χώρος του animation έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, με την εξέλιξη σύγχρονων τεχνικών σχεδίασης και τη δημιουργία ταινιών, που έχουν κατακτήσει τα ταμεία, αλλά και πληθώρα βραβείων. Ταινίες, όπως το «Ψάχνοντας τον Νέμο» και τους «Απίθανους» της πρωτοπόρου Pixar, έκαναν και τα άλλα στούντιο να στήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα δικά τους τμήματα animation.

Οσοι ωστόσο πιστεύουν ότι το animation απευθύνεται μόνο στις παιδικές ηλικίες, θα μείνουν κατάπληκτοι από την ευρύτητα της θεματολογίας και την ποικιλία της καλλιτεχνικής γραφής που χαρακτηρίζει τους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Ενας από αυτούς, ο Αμερικανός Τζον Ρ. Ντίλγουορθ, έχει υπάρξει υποψήφιος για Οσκαρ. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως τα CBS, Showtime, MTV, HBO και CARTOON NETWORK, ενώ ταινίες του έχουν βρεθεί σε προγράμματα και εκθέσεις του ΜΟΜΑ και του μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης. Ο Ντίλγουορθ είναι το βασικό πρόσωπο στο αφιέρωμα του φεστιβάλ στους Αμερικανούς δημιουργούς animation, το οποίο εστιάζει κυρίως στις ταινίες πειραματικού ύφους και προσωπικής γραφής. Ενας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων, οι ταινίες του οποίου θα παρουσιαστούν στο 5ο φεστιβάλ animation της Αθήνας, είναι ο Μπιλ Πλίμπτον. Το σχέδιό του έχει μια χαρακτηριστική θολή κίνηση, ενώ οι χαρακτήρες του είναι συνήθως μελαγχολικοί, προβληματισμένοι ή θυμωμένοι. Η δουλειά του Πλίμπτον, αν και δημοφιλής στα τηλεοπτικά δίκτυα, μπορεί να είναι πιο γνωστή στο μεγαλύτερο κοινό από τον σχεδιασμό βίντεο κλιπ. Παλιότερα είχε κάνει το βίντεο animation στο «Who’s that girl» της Μαντόνα, ενώ πρόσφατα είχε σχεδιάσει το βίντεο κλιπ του «Heard ’em say» του Κάνιε Γουέστ στην animation εκδοχή του. Ενα δεύτερο βίντεο για το ίδιο τραγούδι σκηνοθέτησε ο Μισέλ Γκοντρί, σε μια δημιουργική αντιπαράθεση των δύο καλλιτεχνών. Εκτός από τα αφιερώματα, στο 5ο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί ένα διαγωνιστικό μέρος, στο οποίο συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι δημιουργοί από σχολές animation της Ευρώπης. Παράλληλα, την Πέμπτη, ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, πρόκειται να γίνει ένα συνέδριο με θέμα τον σχεδιασμό χαρακτήρων στο animation, όπου θα παρουσιαστούν καινούργιες ιδέες και εργαλεία σχεδίασης της κίνησης. Οσο ανοιχτός όμως κι αν είναι ο κύκλος των ανθρώπων που αφορά το animation, το μεγαλύτερο κοινό του είναι τα παιδιά. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των προβολών κατά το τετραήμερο φεστιβάλ στο Starcity απευθύνεται στις παιδικές και νεανικές ηλικίες. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με σχολεία στην Αθήνα, προκειμένου να φέρουν τους μαθητές κοντά στην τέχνη της δημιουργίας των κινουμένων σχεδίων, μέσα από την προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ για το πώς στήνεται μια ταινία animation.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας στηρίζεται οικονομικά από το υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της αμερικανικής πρεσβείας σε ό,τι αφορά το αφιέρωμα στους Αμερικανούς δημιουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή