Ταινίες Γιαν Σβάνκαμγιερ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρ του φανταστικού, sui gene-ris δημιουργός, ο 73χρονος Τσέχος Γιαν Σβάνκαμγιερ φιλοξενούμενος του 47ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (στις «Ημέρες Ανεξαρτησίας»), προκάλεσε συνωστισμό στις προβολές των ταινιών του. Το αφιέρωμα μεταφέρεται στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από τις 7 – 12 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμο». Οι μέθοδοι του Σβάνκαμαγιερ θυμίζουν, όπως έχει ειπωθεί, έναν αλχημιστή, κάτοχο μιας μυστικής συνταγής που μπορεί να αναμειγνύει το Μαύρο Θέατρο της Πράγας με τον Λούις Κάρολ, να εμπνέεται από τα γραπτά του Φρόιντ ή του Μάρλοου, από τη ζωγραφική του Αρτσιμπόλντο και τον Εντγκαρ Αλαν Πόε.

Στη διάρκεια του αθηναϊκού εξαημέρου μπορούμε να απολαύσουμε τις ταινίες: «Ο μικρός Οτικ» και «Αλίκη» την Πέμπτη (7 Δεκ.). Τις (εξαιρετικές – μην τις χάσετε) μικρού μήκους ταινίες του («Διαστάσεις διαλόγου», «Τροφή», «Το οστεοφυλάκιο», κ.ά.), και τον «Φάουστ» την Παρασκευή (8 Δεκ.). Οι μικρού μήκους επαναλαμβάνονται και το Σαββατοκύριακο (9 και 10 του μηνός) μαζί με τον «Φάουστ» και την τελευταία ταινία του «Τρέλα». Τη Δευτέρα και Τρίτη προβάλλονται επαναλήψεις του «Μικρού Οτικ», του «Φάουστ», της «Τρέλας» και της «Αλίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή