Εφυγε ο Γιώργος Λαζάνης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλεια για το ελληνικό θέατρο είναι ο χθεσινός θάνατος του Γιώργου Λαζάνη. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, από τους βασικούς στυλοβάτες του Θεάτρου Τέχνης και «φυσικός» διάδοχος του Κάρολου Κουν, άφησε χθες το βράδυ την τελευταία του πνοή στο θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν» από ανακοπή καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Ηταν 78 ετών.

Ο Γιώργος Λαζάνης ήταν ένας άνθρωπος ζυμωμένος με το θέατρο όπου είχε μία σταθερή και ενεργό παρουσία για τουλάχιστον μισόν αιώνα. Δοκιμασμένος σε όλες τις δημιουργικές εκφράσεις της θεατρικής τέχνης, στο σανίδι, στη σκηνοθεσία, στη συγγραφή, στη διδασκαλία, ο Γιώργος Λαζάνης είχε μία πορεία συνυφασμένη με το Θέατρο Τέχνης, από τη Σχολή του οποίου αποφοίτησε το 1954. Μετά τον θάνατο του Κάρολου Κουν, το 1987, ανέλαβε ηγετική θέση στο Θέατρο Τέχνης ως διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής. Με την απώλεια του Γιώργου Λαζάνη και μετά τον θάνατο επίσης του Μίμη Κουγιουμτζή, κλείνει επί της ουσίας η περίοδος «Κουν» στο Θέατρο Τέχνης.

Ο Γιώργος Λαζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή εντάχθηκε αυτοδικαίως στις δημιουργικές δυνάμεις του Θεάτρου Τέχνης. Ο Γιώργος Λαζάνης δοκίμασε και δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη του θεάτρου και ερμήνευσε ρόλους από μία πολύ πλατιά γκάμα ρεπερτορίου από αρχαίο δράμα και Σαίξπηρ έως κλασικό θέατρο των αρχών του 20ού αιώνα και έργα νεωτερικής γραφής, ελληνικά και ξένα.

Ωστόσο, το είδος στο οποίο άφησε χωρίς αμφιβολία το αποτύπωμά του ήταν το αρχαίο δράμα και ιδίως ο Αριστοφάνης. Στον αριστοφανικό ρόλο (αξιομνημόνευτος υπήρξε στους «Αχαρνής»), ο Γιώργος Λαζάνης είχε την ευκαιρία να καλλιεργήσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα και να αναδείξει τον πηγαίο και άμεσο ρεαλισμό του. Ηταν πάνω στον Γιώργο Λαζάνη, που ο Κάρολος Κουν στήριξε τη στροφή του Θεάτρου Τέχνης προς το αρχαίο δράμα, κυρίως μετά το 1965. Ομως, ο Λαζάνης ξεχώρισε επίσης σε μία σειρά από παραστάσεις έργων συγγραφέων όπως οι Ουάιλντερ, Ουίλιαμς, Γκόρκι, Γκολντόνι, Ιονέσκο, Αλμπι, Τσέχοφ, Πιραντέλο, Γκόμπροβιτς, Καμπανέλλη, Κεχαΐδη, κ.ά.

Εγραψε, επίσης, το θεατρικό έργο «Λευκή Απεργία», το οποίο και σκηνοθέτησε. Παράλληλα με όλη τη δουλειά του στο θέατρο δίδασκε ανελλιπώς στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Ο Γιώργος Λαζάνης υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου. Τα τελευταία χρόνια ήταν παντρεμένος με την Μάρω Καμπούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή