Εικαστικη ατζεντα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τον χειμώνα. Με επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Ζογγολόπουλος, Κουνέλης, Τσόκλης, Ζούνη, Ψυχοπαίδης, Ρόρρης, Μυταράς, Φασιανός, Τσαρούχης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γαΐτης, Μόραλης, Τέτσης, Rodin, Cesar, Richier κ. ά. Δέχεται σχολεία και οργανωμένες επισκέψεις.

Ξενάκης στο Herakleidon. Τα έργα μιας ξεχωριστής μορφής της ελληνικής εικαστικής σκηνής παρουσιάζει από την Παρασκευή το Herakleidon, Experience in Visual Arts στον πεζόδρομο του Θησείου. Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 60 έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη (Κάιρο 1931), που καλύπτουν χρονολογικά διάφορες περιόδους της σταδιοδρομίας του. Περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής (ακρυλικά σε μουσαμά και γκουάς σε χαρτί) καθώς και διάφορα «αντικείμενα» (objets). Επίσης, παρουσιάζεται ένα μέρος από τα κινητικά του έργα, της δεκαετίας του ’60.

The Comeback. Ο Θανάσης Τότσικας ταυτίστηκε κακώς με το γνωστό περιστατικό βανδαλισμού στο Outlook. Ο αξιόλογος εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του δουλειά από την Παρασκευή στην γκαλερί Gazon Rouge (Β. Ουγκό 15). Επιστρέφει στη ζωγραφική και εκθέτει συνθέσεις φυσικών τοπίων που περιβάλλουν την κατοικία του και οι οποίες βασίζονται στην ιδέα της ιμπρεσιονιστικής ζωγραφικής του Σεζάν και του Μπονάρ. Φτιαγμένοι in situ κοντά στον Αγιόκαμπο της Λάρισας, οι πίνακες αυτοί όχι μόνο αποτυπώνουν την αινιγματική ομορφιά της φύσης και όχι μόνον. Μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου.

Ημερίδα για τις χορηγίες. Το περιοδικό highlights και το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας & Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ) διοργανώνουν τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006, στις 6 μ. μ. στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς ημερίδα για την πολιτιστική χορηγία. Θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα συζητήσουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων σε ανοικτή εκδήλωση για το κοινό και τον Τύπο. Την έναρξη θα κηρύξει ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης

Απολις είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται μέχρι και τις 22/12 στην Ελλνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) σε επιμέλεια Κωστή Βελώνη. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (ανάμεσά τους ο Νίκος Αλεξίου, ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Παναγιώτης Λουκάς, ο Στέφανος Τσιβόπουλος κ. ά.) σχολιάζουν με τα έργα τους την ανάπτυξη των σύγχρονων μητροπόλεων

Είκοσι έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων από τη νέα δουλειά του Γιώργου Κουβάκι φιλοξενεί η αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Στην 19η ατομική του έκθεση ο καλλιτέχνης «πλέκει» στην κυριολεξία εικόνες με λωρίδες χαρτιού. Στους τετράγωνους σχηματισμούς του, το τυχαίο εμπλέκεται με την πιο υπολογισμένη ακρίβεια που μοιάζει να σωρεύει άυλο στο άυλο και να ταυτίζει την επιφάνεια με το βάθος της. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 9 Δεκεμβρίου.

Στη Στοά του Βιβλίου θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Φουντά που διαρκεί μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου. Εργα εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες, τη θάλασσα, τη φύση αλλά και πολλά εσωτερικά και πορτρέτα.

Στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε μετά την Πάτρα, η έκθεση «Γεράσιμος Στέρης. Ζωγραφική και Σχέδια. Η περίοδος της Αμερικής» που φιλοξενείται από το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ. Περιλαμβάνει μια σημαντική ενότητα του έργου του ζωγράφου, περίπου 90 έργα από την περίοδο της Αμερικής (1936-1987). Διάρκεια ώς 7 Ιανουαρίου.

Τα έργα πέντε καλλιτεχνών (Γκάρυ Αλεξάντερ, Ντέιβιντ Γκίμπσον, Νιλς Τζόργενσεν, Στέφεν Μακλάρεν, Τζοάνα Νέραθ, Ματ Στούαρτ και Νικ Τουρπίν) παρουσιάζει η έκθεση «Onto the Streets. Σύγχρονη Φωτογραφία Δρόμου στο Λονδίνο» που φιλοξενεί η Casa Bianca σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και άλλους φορείς. Διάρκεια ώς 10 Ιανουαρίου.

Τζον Χριστοφόρου πάλι στην Αθήνα

Ο Τζον Χριστοφόρου είναι μία από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς. Γεννήθηκε το 1921 από Σμυρνιούς γονείς στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα, ορφανός. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ και τον Β’ Παγκόσμιο υπηρέτησε ως πιλότος στη RAF ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Εκτοτε ξαναήρθε στην Ελλάδα το 2002 για μια έκθεση στο Εργοστάσιο. Τώρα παρουσιάζονται έργα του στην γιαννα γραμματοπουλου (Βαλαωρίτου 9α), από την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά πίνακες αυτού του πολύ αξιόλογου ζωγράφου που παραμένει παραγνωρισμένος στη χώρα μας. Η εξπρεσιονιστική του ζωγραφική με έντονη χρήση του μαύρου και των πλακάτων χρωμάτων είναι ένα σχόλιο για τη μοναξιά, τη βία, τον πόλεμο, τον στοχασμό για την τύχη του ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή