Εκθεση με 60 έργα Ξενάκη στην Αθήνα

Εκθεση με 60 έργα Ξενάκη στην Αθήνα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είναι ένας καλλιτέχνης που συμπυκνώνει στο έργο του ορισμένα αντιφατικά ζεύγη: βιωμένες τάσεις και ρεύματα της εποχής του με έντονα προσωπικό ύφος, πειθαρχία και αναρχία, εικόνες και σύμβολα, ζωγραφική και περιβάλλοντα, δράσεις και σιωπές. Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Herakleidon, Experience in Visual Arts (στον πεζόδρομο του Θησείου) είναι μονάχα μια αφορμή και προσέγγιση στην πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη διαδρομή του.

Κοσμοπολίτης (γεννημένος στο Κάιρο το 1931), από τη δεκαετία του ’50 μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και πολλούς άλλους τόπους που γνωρίζει μέσα από τα ταξίδια του. Παραγωγικότατος, με πλήθος εκθέσεων στο ενεργητικό του, γεμάτος ιδέες και δημιουργική ένταση, έχει έναν ακατάπαυστο ενθουσιασμό για την τέχνη και τη φιλοσοφική σκέψη. Κυρίως, όμως, ο Ξενάκης είναι ένας γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος, που έχει ζήσει και συναναστραφεί με σημαντικούς άλλους καλλιτέχνες σε μια εποχή όπως το 1960 και το 1970 όπου υπήρχε ένα διαφορετικό είδος ζύμωσης.

Τα έργα που παρουσιάζει στην Αθήνα μέχρι και τον Απρίλιο επικεντρώνονται στις δομές και τους κώδικες. Πρόκειται για 60 περίπου δημιουργίες του, που καλύπτουν χρονολογικά διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας. Πίνακες ζωγραφικής, objets και ένα μέρος από τα κινητικά έργα του από το ’60 ωθούν τον θεατή να μιλήσει την ίδια γλώσσα με τον καλλιτέχνη. Τη «διάλεκτο» των ιερογλυφικών, των γεωμετρικών σχημάτων, των πλακάτων χρωμάτων, του εσωτερικού ρυθμού.

Είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο της οδού Ηρακλειδών το οποίο ίδρυσε πριν από δύο χρόνια ο συλλέκτης Παύλος Φυρός, φιλοξενεί καλλιτεχνικά έργα που δεν ανήκουν στη συλλογή του. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ακρυλικά καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα εκθέματα ήταν σχέδια και αντικείμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή