Παράνομο κτίσμα στη Δοκό Υδρας

Παράνομο κτίσμα στη Δοκό Υδρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δοκός Υδρας, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και αδόμητη ζώνη Α ολόκληρο το νησί, έχει να αντιμετωπίσει σχέδια και ορέξεις ιδιωτών που θέλουν να τον οικοδομήσουν. Αυτήν τη φορά, όμως, η αυθαιρεσία που έφτασε μέχρι τα τούβλα είχε έκταση 100 τ. μ. με σαλόνι, υπνοδωμάτια, κουζίνα και τραπεζαρία. Αυτό δείχνουν τα πρόχειρα σχέδια που εγκατέλειψαν οι εργάτες στο χώρο. Οπως καταγγέλλει μάλιστα (με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό) ο σύλλογος Οικολόγων Υδρας «Η Υδραίισα Φώκια» κρούoντας τον κώδωνα κινδύνου για τη βαθμιαία καταστροφή του παραδοσιακού οικισμού της Υδρας και της αρχαίας Δοκού, οι παρανομίες θα πολλαπλασιαστούν στην περιοχή αν γίνει η αρχή.

Στην περίπτωση της Δοκού, ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Τσακίρης καταγγέλλει ότι κόπηκαν δέντρα, άνοιξαν δρόμο και έφτιαξαν παράνομο μώλο, όμως οι δράστες εξαφανίστηκαν στα βουνά με την εμφάνιση της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου Υδρας. Η ιστορία βέβαια για την οικοδόμιση του νησιού ξεκινάει χρόνια πριν με σχέδια συνεταιρισμού, ο οποίος σχεδίαζε την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών. Δυο φορές τo ΣτΕ απέρριψε προσφυγές συνεταιριστών (υπήρχαν βέβαια και αγοραστές που αγνοούσαν την ιστορία της περιοχής) για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας της αρχαιολογικού Δοκού (αποφάσεις ΣτΕ 3059/1998 και 1432/2002).

Αυτά καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικολόγων σε επιστολή του στον πρωθυπουργό η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Πολιτισμού, την πρόεδρο της Βουλής, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχία Πειραιά, τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων κ. ά, θυμίζοντας πως στο νησί βρέθηκε το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο 4.500 ετών, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το νησί ολόκληρο αδόμητη ζώνη Α και τη θάλασσα που το περικλείει αρχαιολογικό πάρκο.

«Ωστόσο, κάποιοι αγοραστές ενός οικοπεδικού συνεταιρισμού, με τη συνεργασία ενός τουλάχιστον συνεργού από την πλευρά των πωλητών, γνωστοί στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία Υδρας, προέβησαν σε σειρά νέων αυθαίρετων κατασκευών, που αρχίζουν από τον αιγιαλό- παράνομη προβλήτα- και φθάνουν σε βάθος 250 περίπου μέτρων με δρόμο που άνοιξαν, ενώ κατασκεύασαν και βάση από μπετόν 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, με σκοπό να τοποθετηθούν λυόμενα σπίτια ή άλλου τύπου κατοικίες».

Οι προσφυγές ιδιοκτητών και αγοραστών μπορεί να απορρίφθηκαν στο ΣτΕ, όμως το πρόβλημα είναι γενικότερο. Τα τελευταία χρόνια «έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες μικρές και μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές. Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για την ταπείνωση των αρχαιολογικών αυτών χώρων και του παραδοσιακού οικισμού της Υδρας», συνεχίζει ο σύλλογος ζητώντας την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για τη φύλαξη αρχαιοτήτων της Υδρας και της Δοκού και την ίδρυση Αρχαιολογικού Γραφείου σε ένα νησί που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τις αυθαιρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή