Φορητοί ξεναγοί σε μουσεία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας (12 εκ. ευρώ) είναι η ανάπτυξη φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (διαγωνισμός του ΟΠΕΠ) που συζήτησε προχθές το ΚΑΣ. Μετά την αποχώρηση της εταιρείας Hewlett Packard Hellas λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης του έργου το Συμβούλιο συζήτησε θετικά την πρόταση της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.

Κρίθηκε καλύτερη γιατί μεταξύ άλλων αποφεύγει την εγκατάσταση των 200 φάρων που προέβλεπε η εταιρεία που αποχώρησε. Ομως, οι κεραίες που θα εγκατασταθούν εκεί θα είναι 16, λιγότερες και από την αρχική πρόταση της ίδιας εταιρείας που ανέφερε 56. Η τοποθέτηση των συστημάτων είναι σε 15 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπως: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 14, Ολυμπία στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο 10 και 11, Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο 12, Επίδαυρο 14 κ. ο. κ., με πιλοτική εφαρμογή τις Μυκήνες και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Προβληματισμός υπήρξε για τις κεραίες σε μέγεθος ενός δαχτύλου που θα τοποθετηθούν σε στύλους ύψους ενός μέτρου περιμετρικά της περίφραξης στους ανοιχτούς χώρους, αλλά καθ’ υπόδειξη των εφορειών αρχαιοτήτων. Εσχατη λύση θεωρήθηκε η εκσκαφή.

Ωστόσο, η Printec, η τρίτη ενδιαφερόμενη εταιρεία, κατέθεσε προσφυγή κατά του ΟΠΕΠ διότι μεταξύ άλλων θεωρεί πως η πρόταση της ΣΗΜΕΝΣ «επιβάλλει για την εφαρμογή της ένα πλήθος μειζόνων παρεμβάσεων» και ότι «θα παραβιάσει τον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή