ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο κλασικό ιαπωνικό σινεμά

Διπλό αφιέρωμα στον κλασικό ιαπωνικό κινηματογράφο και στο σύγχρονο σερβικό σινεμά «τρέχει» από την Πέμπτη στο «Τριανόν» της οδού Κοδριγκτώνος. Το διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα, την Ταινιοθήκη της Σερβίας και του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα στον κλασικό ιαπωνικό κινηματογράφο εκτός από την εμβληματική τριάδα των Κουροσάβα, Μιζογκούτσι και Οζου μάς ξεναγεί στα πρώτα βήματα του μέσου στη χώρα. Προβάλλεται, για παράδειγμα, η βωβή ταινία «Μια σελίδα τρέλας» του Τεϊνοζούκε Κινουγκάσα (1896-1982), η οποία γυρίστηκε το 1927 και ανακαλύφθηκε από τον ίδιο τυχαία το 1971. Η ταινία «24 Μάτια» (1954) του Κεϊζούκε Κινοσίτα (1912- 1998) είναι μια βαθιά αντιπολεμική ταινία στο σκηνοθετικό ύφος του νεορεαλισμού.

Στο σερβικό αφιέρωμα θα δούμε επτά ταινίες νέων σκηνοθετών παραγωγής 1998-2006. Παρά τα γνωστά πολιτικά προβλήματα, ο σέρβικος κινηματογράφος εκπλήσσει με τον δυναμισμό του, καθώς ξεπερνάει σε αριθμό παραγωγής τις επιδόσεις της παλιάς Γιουγκοσλαβίας.