Ερωτικό πάθος στη Λυρική

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο χορογραφίες του Χάρη Μανταφούνη εγκαινιάζεται η φετινή σεζόν για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέφανου Λαζαρίδη. «Ματωμένος Γάμος» του Φρεδερίκο Γκαρσία Λόρκα και «Κάρμεν» του Ρόντιον Σεντρίν θα παρουσιαστούν σε επτά παραστάσεις (10, 12, 13, 14, 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου) στο θέατρο «Ολύμπια». Ο «Ματωμένος Γάμος» μεταγράφηκε ως όπερα και ως μπαλέτο και πρωτοανέβηκε χορογραφημένο στο Λονδίνο το 1953 σε μουσική του Ντένις Απλβορ και χορογραφία του Αλφρεντ Ροντρίγκες. Από τον Χάρη Μανταφούνη το είδαμε για πρώτη φορά στο θέατρο «Μέλι» τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του Μήνα Χορού σε μουσική των Κάρλο Ντομενικόνι, Χοσέ Λουίς Ρουίθ ντελ Πουέρτο και Αμίλιο ντε Ντιέγκο. Για τον Χάρη Μανταφούνη «το ερωτικό πάθος αποτελεί πάντοτε θέμα προς εξέταση και δημιουργία».

Η «Κάρμεν» που θα δούμε στη Λυρική δεν είναι η γνωστή «Κάρμεν» του Μπιζέ. Συνθέτης της μουσικής είναι ο Ρόντιον Σεντρίν. Το πραγματικό όνομα του έργου είναι «Σουίτα Κάρμεν» και βασίζεται στη μουσική της περίφημης όπερας του Μπιζέ. Ο Ρόντιον Σεντρίν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους συνθέτες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σύζυγος της κορυφαίας χορεύτριας Μάγιας Πλισέτσκαγια. «Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα που υπερβαίνει συνειδητά τους ηθικούς κανόνες χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με τη συνείδησή της», υποστηρίζει ο Χάρης Μανταφούνη. Η ομάδα των συντελεστών είναι κοινή και στα δύο έργα (σκηνικά ο Αντώνης Δαγκλίδης, βοηθός ενδυματολόγου η Αγγελική Σιδέρη, φωτισμοί ο Αλέκος Γιάνναρος) με εξαίρεση την επιμέλεια στα κοστούμια: στον «Ματωμένο Γάμο» τα υπογράφει η Παναγιώτα Κοκορού και στην «Κάρμεν» η Ελένη Μανωλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή