Βροχή διακρίσεων για τον Κλιντ Ιστγουντ

Βροχή διακρίσεων για τον Κλιντ Ιστγουντ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα αριστούργημα μετά το άλλο γυρίζει ο Κλιντ Ιστγουντ, όπως φαίνεται και από το πλήθος των βραβείων που κερδίζει με κάθε του ταινία τα τελευταία χρόνια.

Το φιλόδοξο και ριψοκίνδυνο φετινό του σχέδιο να γυρίζει δύο ταινίες για τη μάχη της Ιβο Τζίμα, δείχνει να αποδίδει, ιδιαίτερα με τη δεύτερη και πιο δύσκολη ταινία, που ακολούθησε τις «Σημαίες των προγόνων μας».

Τα «Γράμματα από την Ιβο Τζίμα», που είναι γυρισμένη στην ιαπωνική γλώσσα, έχουν εγκαινιάσει την περίοδο των κινηματογραφικών βραβείων με δύο σημαντικές διακρίσεις. Η ταινία τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο της ένωσης κριτικών του Λος Αντζελες, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα απέσπασε την ίδια διάκριση από το National Board of Review. Επίσης, τα «Γράμματα από την Ιβο Τζίμα» βρίσκονται στις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς, όπως ψηφίζονται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Οπως δήλωσε η πρόεδρος του National Board of Review, Αννι Σούλχοφ, «τα «Γράμματα από την Ιβο Τζίμα» είναι πιθανότατα το αριστούργημα του Κλιντ Ιστγουντ και μία από τις σπουδαιότερες ταινίες της εποχής μας».

Το NBR τίμησε με τα βραβεία α΄ ερμηνείας την Ελεν Μίρεν για τη «Βασίλισσα» και τον Φόρεστ Γουίτακερ για το «The last king of Scotland» και τους Κάθριν Ο’ Χάρα («For your consideration») και Τζιμόν Χουνσού («Blood diamond») στους β΄ ρόλους, ενώ απένειμε το βραβείο σκηνοθεσίας στον Μάρτιν Σκορσέζε για τον «Πληροφοριοδότη». Το «Γύρνα πίσω» του Πέδρο Αλμοδόβαρ κέρδισε το βραβείο ξένης ταινίας.

Η ένωση κριτικών του Λος Αντζελες έδωσε στους ίδιους ηθοποιούς τα βραβεία α΄ ρόλων, μοιράζοντας το αντρικό στα δύο, ανάμεσα στον Γουίτακερ και τον Σάσα Μπάρον Κόεν του «Borat». Για το βραβείο σκηνοθεσίας προτίμησε τον Πολ Γκρίνγκρας για τη δουλειά του στην «Πτήση 93».

Η περίοδος των βραβείων κορυφώνεται με την απονομή των Χρυσών Σφαιρών και των Οσκαρ. Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο, ενώ για την 79η απονομή των Οσκαρ, στις 23 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή