Ο Βόλος, τότε και τώρα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επισκεπτήριο σε ελληνικές πόλεις σε διάστημα μερικών δεκαετιών είναι η σειρά των εκδόσεων «Ολκός» «Πόλεις τότε και τώρα». Χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκε ο τρίτος τόμος της σειράς, αφιερωμένος στον Βόλο.

Οι παλιές φωτογραφίες του Δημοτικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ιστορίας (ΔΗΚΚΙ) και μεμονωμένοι συλλέκτες έδωσαν τις εικόνες του Βόλου του χθες. Οπως σε κάθε βιβλίο της σειράς, απέναντι από τις φωτογραφίες του χθες υπάρχουν οι φωτογραφίες του σήμερα, από την ίδια ακριβώς γωνία λήψης. «Οδηγός είναι πάντα το παλιό υλικό, με βάση αυτό επιλέγεται η σύγχρονη φωτογράφηση», εξηγούσε η εκδότρια Ειρήνη Λούβρου.

Η διευθύντρια του ΔΗΚΚΙ, Αίγλη Δημόγλου, είχε την ευθύνη όχι μόνο της επιλογής του παλιού φωτογραφικού υλικού, αλλά και του σημειώματος που εισάγει τον αναγνώστη στις δύο διαφορετικές διαδρομές στην πόλη του Βόλου: στη χθεσινή και στη σημερινή. «Είχα μια λογική σχολιασμού επιλέγοντας τις φωτογραφίες. Να μπορεί δηλαδή κανείς, κοιτάζοντάς τες να κάνει σχόλιο με κριτήριο την αισθητική και όχι τη νοσταλγία. Δηλαδή, όταν γκρεμίζουμε, πόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Τα σχόλια στο τέλος της έκδοσης, που εξηγούν κάθε παλιά φωτογραφία, ονομάζουν κτίρια που δεν υπάρχουν πια, ιστορικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που έδωσαν τη θέση τους σε μοντέρνες κατασκευές, βιομηχανίες που δεν υπάρχουν πια. «Μέσα από τις φωτογραφίες γνωρίζουν οι αναγνώστες την πόλη τότε και τώρα, και μέσα από τα σχόλια δίνονται όψεις της ιστορίας της.

Τις σύγχρονες φωτογραφίες του Βόλου τράβηξε ο Λέων Μουρτζούκος, ενώ σύμβουλος είναι η διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, η οποία είχε και την ιδέα της σειράς «Πόλεις τότε και τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή