Αποκάλυψη της οικίας Σλήμαν

Αποκάλυψη της οικίας Σλήμαν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λινάτσες και οι σκαλωσιές που κρύβουν την εντυπωσιακή πρόσοψη με τους δύο στεγασμένους εξώστες και τις τοξοστοιχίες ενός από τα ομορφότερα κτίρια της Αθήνας, που έχτισε ο Ερνέστο Τσίλλερ το 1870 για τον φίλο του Ερρίκο Σλήμαν, ευτυχώς δεν θα μείνουν για καιρό. Η οικία Σλήμαν, το Νομισματικό Μουσείο δηλαδή, στην οδό Πανεπιστημίου, μετά το λίφτινγκ που κράτησε καιρό, ετοιμάζεται για εγκαίνια, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με νέους θησαυρούς.

Η συλλογή του Αδώνιδος Κύρου από τους παλιούς δωρητές του μουσείου θα είναι το νέο απόκτημα. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο αποδοχής της δωρεάς και όταν με το καλό ολοκληρωθεί, τότε το Νομισματικό θα πλουτίσει τις συλλογές του με μια «ιδιαίτερη και πλήρη σειρά από 1.178 χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π. Χ. έως τον 5ο αι. μ. Χ. και προέρχονται από επαρχιακά νομισματοκοπεία της Μακεδονίας κυρίως και της Θράκης, αλλά και από χώρους του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου».

Οπως, όμως, λέει και η Δέσποινα Ευγενίδου που διευθύνει το μουσείο, το 2006 ήταν «μια χρονιά κυρίως οικοδομικών εργασιών». Κι αυτή που ακολουθεί, η χρονιά της μόνιμης έκθεσης.

Θα ξαναδούμε όμως και τα πήλινα αγάλματα του στηθαίου στη στέγη και τον κήπο. Τα αντίγραφα των αγαλμάτων είναι δουλειά του κ. Ματούλα με την επίβλεψη ειδικής επιτροπής, αποτελούμενη από τους Τουράτσουγλου, Πέννα, Στυψιανού, Ζάμπα. Ετοιμο είναι, επίσης, το αναψυκτήριο του ΟΠΕΠ που ολοκληρώθηκε στον κήπο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε, αναδείχθηκε πλειοδότης και εκείνο που μένει είναι η εγκατάστασή του. Ο σκελετός του ανελκυστήρα έχει κι αυτός εγκατασταθεί και στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Οι εργασίες όμως της Διεύθυνσης Συντήρησης έφεραν στο φως παλιότερες στρώσεις. Ο εντοπισμός του χρυσού χρώματος στα κάγκελα των όψεων, αυτό το χρυσό μπρονζέ που είχαν κιγκλιδώματα και εξώστες την εποχή του Τσίλλερ, ήταν μία από τις εκπλήξεις που δέχτηκαν.

Ο όροφος θα ανοίξει μάλλον τον Ιούνιο και όπως προβλέπει η μουσειολογική μελέτη, θα δούμε νομίσματα από τον ρωμαϊκό, βυζαντινό, μεσαιωνικό και νεότερο κόσμο, αλλά και νομίσματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. «Θα γίνει επίσης μια προσπάθεια να προσεγγιστεί η σχέση των ανθρώπων με τα νομίσματα και τη χρήση τους στις κοινωνίες του παρελθόντος. Θα εκτεθούν μετάλλια, ενώ η μεγαλύτερη αίθουσα θα μείνει διαθέσιμη για περιοδικές εκθέσεις», σημειώνει η κ. Ευγενίδου. «Ελάχιστα -το είπε και στην απολογιστική ομιλία της την περασμένη Δευτέρα- χαρακτηριστικά αντικείμενα θα σηματοδοτούν κάθε εποχή. Τα αντικείμενα ζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ως μακροχρόνια δάνεια από άλλα μουσεία, με τα οποία η συνεργασία είναι συνεχής, όπως το Εθνικό Μουσείο, το Βυζαντινό της Βέροιας, το Μουσείο Μπενάκη».

Τη χρονιά που τελειώνει οι αρχαιολόγοι του Νομισματικού (Εύα Αποστόλου, Πέπη Ράλλη, Γιόρκα Νικολάου, Παναγιώτα Τσέλεκα, Δημιλένα Λαδογιάννη) ταύτισαν περισσότερα από 10.000 νομίσματα για λογαριασμό των εφορειών σε όλη τη χώρα (προϊόντα κατασχέσεων, παραδόσεις, ανασκαφές, δωρεές), το μουσείο υποδέχθηκε 44 σχολεία, ενώ οι εκδηλώσεις για το κόστος της διατροφής ανά τους αιώνες ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους.

Οσο για τις εκδόσεις, προετοιμάζεται η επανέκδοση του παιδικού οδηγού για το αρχαίο νόμισμα, ενώ εκδόθηκε η μελέτη της Χαρίκλειας Παπαγεωργιάδου της συλλογής Ζαρίφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή